SpaceX Crew-1 a ajuns la Stația Spațială Internațională (video)

Resilience Crew Dragon
Lansarea rachetei Falcon 9 și capsula Resilience Crew Dragon / imagini NASA

Misiunea SpaceX Crew-1 a ajuns cu bine la Stația Spațială Internațională (ISS), transportând patru astronauți pentru o expediție de șase luni. Crew-1 este prima misiune cu echipaj derulată de SpaceX în cadrul programului comercial de transport al astronauților la ISS. Reușita vine cu trei ani mai târziu decât prevedea contractul NASA, dar reușește acum să asigure o alternativă la serviciile oferite de agenția spațială rusă Roscosmos.

Programată inițial pentru 23 octombrie 2020, misiunea Crew-1 a fost amânată de o problemă identificată la rachetele Falcon 9 cu ocazia încercării de a lansa satelitul GPS III SV04. Ulterior, lansarea a fost amânată din cauza vremii nefavorabile. În cele din urmă, capsula “Resilience” Crew Dragon a fost lansată de o rachetă Falcon 9 în data de 16 noiembrie 2020, la ora 00:27 UTC (15 noiembrie la ora locală 19:27, 16 noiembrie la 02:27 ora României), de la Complexul de Lansare 39A, din cadrul Centrului Spațial Kennedy din Florida.

Deoarece nu a fost lansată la data programată inițial, capsula nu a beneficiat de traiectoria ce ar fi trebuit să o aducă la destinație în opt ore. În schimb, Crew Dragon a ajuns la ISS în data de 17 noiembrie 2020, andocând cu succes la ora 04:01 UTC (06:01 ora României).

După verificările de rigoare, trapele dintre capsulă și ISS au fost deschise la ora 06:02 UTC (08:02 la București), iar astronauții NASA Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker și astronautul JAXA Soichi Noguchi și-au început oficial misiunea de șase luni.

Călătoria nu a fost lipsită de emoții, capsula indicând la un moment dat o problemă cu sistemul de încălzire al combustibilului. Din fericire, inginerii SpaceX au remediat situația și au confirmat că sistemul de alimentare cu combustibil funcționează corespunzător. Boeing, cealaltă companie contractată de NASA în 2014 pentru transportul astronauților, susține că face progrese către un al doilea test fără echipaj pentru capsula CST-100 Starliner, dar este puțin probabil să mai zboare anul acesta.