Soyuz MS-17 – cel mai rapid zbor către Stația Spațială Internațională (video)

Soyuz MS-17
Capsula Soyuz MS-17 / imagine NASA

Capsula Soyuz MS-17 a efectuat cel mai rapid zbor până la Stația Spațială Internațională (ISS), reușind să andocheze la doar trei ore și trei minute de la lansare. Până acum, zborurile cu echipaj durau aproximativ șase ore, dar specialiștii Roscosmos au perfecționat în ultimii ani un nou mod rapid. Pentru comparație, naveta spațială NASA ajungea la ISS în două zile, iar Crew Dragon Demo-2 a ajuns în aproximativ 20 de ore.

Roscosmos a început să testeze procedura de lansare rapidă către ISS începând din data de 12 octombrie 2017, dar racheta Soyuz-2.1a a refuzat să pornească la timp cu capsula de reaprovizionare Progress MS-07.

O nouă încercare a fost realizată în data de 11 februarie 2018, dar și de data aceasta racheta Soyuz-2.1a a refuzat să lanseze capsula Progress MS-08.

Prima încercare reușită a traiectoriei rapide a avut loc în data de 4 aprilie 2019, o rachetă Soyuz-2.1a lansând capsula Progress MS-11, care a ajuns în aproximativ 3 ore și 21 minute la ISS.

Următoarele misiuni de reaprovizionare, Progress MS-12, Progress MS-13, Progress MS-14 și Progress MS-15, au fost lansate cu succes utilizând același mod de andocare rapidă. Dintre acestea, Progress MS-12 a reușit cel mai rapid zbor pentru o capsulă de reaprovizionare, ajungând la ISS în 3 ore, 18 minute și 14 secunde.

Cu experiența acumulată în zborurile cargo, Roscosmos a decis să folosească lansarea rapidă și pentru zborurile cu echipaj uman. În data de 14 octombrie 2020, la ora 05:45:04 UTC (08:45 ora României), o rachetă Soyuz-2.1a a lansat capsula Soyuz MS-17. La bordul acesteia s-au aflat cosmonauții ruși Sergey Ryzhikov, Sergey Kud-Sverchkov și astronautul NASA Kathleen Rubins.

După numai trei ore și trei minute, capsula Soyuz MS-17 a andocat în mod automat la Stația Spațială Internațională, mai rapid cu aproximativ 5 minute decât se aștepta Roscosmos.

După perioada de teste și egalizare a presiunilor între capsulă și ISS, echipajul a fost primit la bordul stației de astronautul NASA Chris Cassidy și cosmonauții Roscosmos Anatoly Ivanishin și Ivan Vagner. Pe lângă felicitările obișnuite, Kathleen Rubins a primit și urări pentru ziua ei de naștere (14 octombrie 1978).

Chris Cassidy, Anatoly Ivanishin și Ivan Vagner sunt programați să se întoarcă pe Pământ în data de 21 octombrie 2020, în timp ce Kathleen Rubins, Sergey Ryzhikov și Sergey Kud-Sverchkov ar urma să rămână la bordul ISS până în aprilie 2021. Lor ar urma să li se alăture echipajul SpaceX Crew-1, prima misiune oficială a SpaceX, dar lansarea acesteia a fost amânată din cauza unor probleme ale rachetei Falcon 9.