SpaceX Demo-2 – Crew Dragon a amerizat cu bine (video)

Crew Dragon
Capsula Crew Dragon după amerizarea în Golful Mexic

Misiunea SpaceX Demo-2 s-a încheiat, capsula Crew Dragon amerizând în Golful Mexic. Este pentru prima dată în ultimii 45 de ani când astronauții americani sunt recuperați din Oceanul Atlantic și pentru prima dată din 2011 când aterizează pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Din păcate, chiar la finalul misiunii, personalul SpaceX pare să se fi expus inutil la vaporii toxici ai capsulei. Cum Demo-2 este o misiune de test, procedurile vor fi cu siguranță revizuite pentru a evita astfel de situații periculoase în viitor.

În data de 1 august 2020, astronauții Robert Behnken și Douglas Hurley și-au luat rămas bun de la astronautul NASA Christopher „Chris” Cassidy și cosmonauții Roscosmos Ivan Vagner și Anatoli Ivanishin, care au rămas în continuare la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

La ora 21:36 UTC (2 august la ora 00:36 la București), trapa capsulei Crew Dragon a fost închisă și au început o serie de verificări.

La ora 23:35 UTC (2 august, 02:35 ora României), capsula s-a desprins de ISS și a pornit într-o călătorie solitară de aproximativ 19 ore. În acest timp, astronauții au efectuat alte teste și s-au odihnit.

În data de 2 august 2020, la ora 18:48 UTC (21:48 ora României), Crew Dragon a amerizat în Golful Mexic, în apropiere de Pensacola, Florida. Ultima „aterizare” pe apă a unor astronauți americani a avut loc în 1975 după misiunea Apollo–Soyuz (SUA-URSS), iar ultima aterizare pe teritoriul american a avut loc în 2011, la ultima misiune a Navetei Spațiale Atlantis.

Recuperarea Crew Dragon din apă a fost întârziat de bărci private care s-au deplasat în zona de siguranță a capsulei, iar ulterior de detectarea unor vapori toxici proveniți de la combustibilul utilizat de Crew Dragon. În cele din urmă, astronauții Robert Behnken și Douglas Hurley au putut fi extrași în siguranță din capsulă.

În imagini se poate observa cum personalul SpaceX se află în apropierea Crew Dragon fără echipament de protecție în momentul în care sunt detectați vapori toxici. Ulterior, doi tehnicieni echipați cu măști cu oxigen efectuează operațiunile de evacuare a combustibilului toxic rămas în capsulă. Asemenea erori de procedură pot pune în pericol viața personalului SpaceX și a astronauților. Odată ce NASA și SpaceX vor termina de evaluat rezultatele Demo-2, prima misiune comercială de transport a astronauților ar putea fi programată pentru toamna acestui an, trei ani mai târziu decât spera NASA în 2014.