Misiunea NASA Mars 2020 a fost lansată (video)

Mars 2020
Racheta Atlas V lansează misiunea Marte 2020 / imagine NASA

Misiunea NASA Mars 2020 a fost lansată cu succes de o rachetă Atlas V către planeta Marte. Ca și celelalte două misiuni lansate în această vară, vehiculul de explorare Perseverance urmează să ajungă pe Planeta Roșie la începutul anului viitor. Marte 2020 este doar prima parte dintr-o misiune comună NASA-ESA pentru a aduce probe de sol de pe Marte pentru a fi studiate pe Pământ.

În data de 30 iulie 2020, la ora 11:50 UTC (14:50 ora României) o rachetă Atlas V 541 (construită de United Launch Alliance) a lansat misiunea Mars 2020 de la Complexul de Lansări Spațiale 41, Baza Aviației SUA din Cape Canaveral, Florida.

După aproximativ 57 de minute de la lansare, Mars 2020 s-a separat de treapta superioară a rachetei, iar 26 minute mai târziu NASA a confirmat o legătură stabilă cu vehiculul spațial și traiectoria corectă către Marte.

Vehiculul de explorare (rover) Perseverance (Perseverență) ar urma să ajungă în craterul Jezero de pe Marte în data de 18 februarie 2021. Misiunea sa este de a căuta „semne ale vieții străvechi” și de a colecta mostre de rocă și sol pentru o posibilă întoarcere pe Pământ. Alături de Perseverance, NASA testează primul mini-elicopter care ar urma să zboare pe o altă planetă. Numele său este Ingenuity (Ingeniozitate), cântărește doar 1,8 kg și ar urma să furnizeze imagini în vederea stabilirii unui traseu optim pentru Perseverance.

Probele de sol colectate de Perseverance ar urma să fie ridicate de o viitoare misiune comună NASA-ESA, respectiv NASA le va colecta de pe suprafața planetei și duce pe orbită, iar un vehicul spațial european ar trebui să le preia și să le aducă pe Pământ. NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) estimează o dată de lansare a acestei ambiționase misiuni în 2026. Misiunea Mars 2020 este a treia lansată către planeta Marte în această vară, alături de Hope (Emiratele Arabe Unite) și Tianwen-1 (China).