Misiunea Tianwen-1 a fost lansată către planeta Marte de o rachetă Long March-5. Tianwen-1 este prezentată drept prima misiune de explorare a Chinei ce are ca țină Planeta Roșie. La fel ca misiunea Hope, Tianwen-1 ar urma să ajungă la destinație în luna februarie 2021.
În data de 23 iulie 2020 la ora locală 12:41 (04:41 UTC, 07:41 ora României), racheta Long March-5 Y4 a lansat Tianwen-1 de la Centrul de Lansări Spațiale Wenchang, provincia Hainan.
După aproximativ 36 minute, Tianwen-1 s-a separat de rachetă și a intrat cu succes pe traiectoria corectă către Marte. Dacă călătoria decurge fără evenimente, Tianwen-1 ar trebui să intre pe orbita planetei în luna februarie 2021, iar după 2-3 luni ar urma să încerce amartizarea unui vehicul de explorare.
Numele Tianwen vine de la poemul „Întrebări celeste” (天問), atribuit poetului chinez Qu Yuan (340-278 î.Hr.). Tianwen-1 este prima dintr-o serie de misiuni ce ar trebui să răspundă la „întrebări celeste”, respectiv să exploreze și cerceteze planetele Sistemului Solar. China a mai încercat să trimită o sondă către Marte în 2011, dar Yinghuo-1 și sonda rusă Phobos-Grunt nu au reușit să iasă de pe orbita terestră. Acum, China a dezvoltat independent misiunea, folosind o rachetă proprie Long March-5 și incluzând o sondă orbitală, o platformă de amartizare și un vehicul de explorare.
De pe orbită, sonda Tianwen-1 ar urma să studieze planeta Marte cu ajutorul unor camere de înaltă rezoluție. De asemenea, sonda dispune de magnetometru, radar penetrant, spectrometru și un analizor de particule. Vehiculul de explorare (rover) este dotat cu camere stereoscopice multispectrale, radar penetrant, magnetometru, stație meteo și camere de navigare și topografie. Toate aceste instrumente ar urma să furnizeze o mulțime de date științifice și să ajute la o mai bună înțelegere a planetei Marte.
Următoarea lansare către Marte este programată peste câteva zile, racheta Atlas V fiind gata să lanseze misiunea NASA Perseverance.