Shenzhou-12 la final de misiune (video)

Shenzhou-12
Capsula Shenzhou-12 în timpul aterizării / imagine CNSA/CCTV

Capsula spațială Shenzhou-12 a aterizat cu bine în Mongolia Interioară, aducând la final cea mai lungă misiune în spațiu a unor astronauți chinezi, de până acum. Nie Haisheng, Liu Boming și Tang Hongbo au petrecut peste 90 de zile la bordul modulului Tianhe, componenta centrală a noii Stații Spațiale Chineze. În același timp, Administrația Națională Spațială a Chinei (CNSA) pregătește o nouă navă cargo pentru lansare, anticipând un nou echipaj pe orbită în curând.

Misiunea Shenzhou-12 a început în data de 17 iunie 2021, când racheta Long March-2F Y12 i-a lansat pe cei trei astronauți către Stația Spațială Chineză (China Space Station – CSS). După numai aproximativ 6 ore și 30 de minute, capsula Shenzhou-12 a andocat în mod automat la Modulul central Tianhe.

De la începutul misiunii, astronauții au realizat o serie de lucrări de amenajare a stației orbitale, inclusiv prin două activități extravehiculare (ieșiri în spațiu). De asemenea, au pus la punct echipamentele și au efectuat o serie de experimente științifice, o parte în colaborare cu cercetători din alte țări.

În data de 17 septembrie 2021, capsula Shenzhou-12 s-a desprins de Tianhe și a pornit în călătoria către Pământ. La ora 05:34 UTC (ora locală 13:34 și 08:34 ora României), capsula a aterizat cu bine la siteul de aterizări Dongfeng din Regiunea Autonomă Mongolia Interioară, în partea de nord a Chinei.

CNSA a dus deja la centrul de lansări racheta Long March-7 Y4 și capsula Tianzhou-3 pentru a doua misiune de aprovizionare a CSS.

Dacă lansarea și andocarea vor decurge normal, un nou echipaj de trei astronauți va fi trimis în misiunea Shenzhou-13, tot pentru o perioadă de aproximativ trei luni. Pe măsură ce mai multe module vor fi adăugate la Tianhe, CNSA plănuiește și misiuni de durată mai lungă în spațiu.