TUMnanoSAT este primul satelit al Republicii Moldova, lansat pe orbita Pământului de pe Stația Spațială Internațională. TUMnanoSAT a fost construit de către Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și a ajuns în spațiu prin intermediul programului KiboCUBE, un parteneriat între Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA) și Agenția de Explorare Aerospaţială din Japonia (JAXA).
Așa cum sugerează și numele, TUMnanoSAT este un nano satelit, denumit și CubeSat deoarece forma de bază este aceea a unui cub cu latura de 10 cm. Mai multe unități pot fi conectate pentru a obține un satelit mai mare, dar UTM a optat pentru o singură unitate (1U CubeSat) în această primă încercare. Satelitul a fost verificat la Institutul de Științe Spațiale din România și a trecut cu brio toate testele, fiind acceptat de JAXA pentru a fi lansat.
TUMnanoSAT este dotat cu o cameră foto digitală, dar principala sa misiune este de a testa funcționarea comunicațiilor din spațiu cu stațiile terestre ale Universității. De asemenea, lansarea sa este văzută ca o oportunitate de a atrage studenții către studiile tehnologiilor spațiale.
În data de 15 iulie 2022, la ora 00:44 UTC (03:44 ora Europei de Est), TUMnanoSAT a fost lansat în spațiu la bordul capsulei SpaceX Dragon CRS-25.
Capsula Dragon s-a andocat în mod autonom la Stația Spațială Internațională în data de 16 iulie 2022, la ora 15:21 UTC (18:21 ora Europei de Est).
Din Dragon, TUMnanoSAT a fost transportat în modulul JAXA Kibo, iar în data de 12 august 2022, la ora 09:25 UTC (12:25 ora Europei de Est), a fost lansat pe orbita Pământului.
În lipsa unui sistem de propulsie, sateliții de tip CubeSat nu rămân mult timp pe orbită, pierzând treptat din altitudine și, după aproximativ un an, sfârșind prin a se dezintegra la reintrarea în atmosferă.