Apple Watch – ceasul inteligent de aur cu coroană digitală

Apple Watch
Cele trei versiuni Apple Watch

După trei ani de proiectare, Apple a lansat un ceas inteligent pe care l-a botezat chiar „ceas” – Apple Watch, renunțând la prefixul tradițional „i”. Simplitatea numelui nu a fost continuată în crearea produsului, Apple Watch fiind înnobilat cu o „coroană” digitală și ediție cu carcasă din aur. Probabil, Apple a vrut să compenseze prin aspect anumite limitări, cea mai importantă fiind dependența de iPhone. Ca multe alte smartwatch-uri deja existente, Watch nu este chiar atât de inteligent de unul singur, fiind un accesoriu pentru smartphone. În acest caz, doar pentru iPhone.

Apple Watch are și părți bune, cea mai importantă fiind echiparea cu o versiune modificată de iOS, fapt ce va permite milioanelor de dezvoltatori deja prezenți în App Store să creeze noi aplicații dedicate. Watch poate primi notificări de pe iPhone (Facebook, SMS, apeluri etc) fără a avea nevoie de alte aplicații, dar interacțiunea cu acestea este limitată.

Trecând peste numele neinspirat, „digital crown” oferă posibilitatea de a interacționa cu ceasul fără obtura ecranul. Prin intermediul acestui buton, utilizatorul poate mări dimensiunea imaginilor afișate și se poate întoarce la ecranul principal, în mod similar butonului home de la iPhone. De altfel, ecranul nu este foarte mare, Watch având două versiuni de carcasă, de 42 și 38mm.

Watch Stainless Steel
Apple Watch Stainless Steel de 38 și 42 mm

Desigur, mare parte din interacțiune se va baza pe Siri, asistentul personal cu o funcționare limitată în limba română. O altă modalitate de a atenționa utilizatorul este așa numitul „taptic engine”, care generează o vibrație percepută de utilizator ca o atingere. Folosind accelerometrul integrat, Watch știe când utilizatorul ridică mâna pentru a privi ceasul și aprinde ecranul.

Marile așteptări în privința Watch gravitau în jurul funcțiilor de monitorizare a stării de sănătate și activității fizice. Din păcate, Apple nu a uimit în această privință, Watch având doar un senzor care poate monitoriza ritmul cardiac și câteva aplicații care te îndeamnă să faci mișcare (Activity și Workout). Mai mult, Watch depinde de iPhone pentru informațiile de localizare, neavând GPS precum Samsung Gear S, și are o rezistență limitată la apă, carcasa oferind doar protecție la udarea ocazională, nu la scufundări.

Apple Watch va fi disponibil din 2015 în două dimensiuni și trei ediții: Watch cu carcasă de inox și ecran cu sticlă de safir, Watch Sport cu carcasă de aluminiu anodizat și sticlă rezistentă, Watch Edition cu sticlă de safir, carcasă din aur de 18K și curele „exclusive”. Prețul va porni de la 349 Dolari, însemnând că cel mai ieftin model ar putea ajunge în România la aproximativ 1600 lei, un preț destul de mare pentru un accesoriu.

Actualizare 09.03.2015: Apple a anunțat prețurile detaliate pentru Watch: 399 și 449 Euro pentru versiunea Sport de 38 și 42mm, între 649 și 1199 Euro pentru Watch de 38mm și între 699 și 1249 Euro pentru cel de 42mm, prețurile variind în funcție de cureaua aleasă. Apple Watch Edition, cel cu carcasă din aur, va costa nu mai puțin de 11000 Euro, cea mai scumpă versiune fiind de 18000 Euro. Livrările încep din 24 aprilie 2015.
Nou: Modelele Apple Watch pot fi cumpărate în România.

Watch Edition
Apogeul prostului gust la Apple, Watch Edition de aur cu brațară albă de plastic

După iPhone-ul auriu și odată cu lansarea Watch, Apple pare să fi renunțat la eleganța ce a definit o serie întreagă de produse, de la primul model iPod la iBook sau iMac G4, expuse acum în colecția Muzeului de Artă Modernă din New York (MOMA). Apple nu mai concepe produsul pe care nu știai că îl dorești, ci este doar o altă companie care produce gadget-uri pentru orice gust. Desigur, Jony Ive are altă părere, prezentată în stilul caracteristic.

Surse: Apple, BBC, The Verge