Beta Pictoris b – o planetă foarte grăbită

Beta Pictoris b
Beta Pictoris b / ilustrație ESO/L. Calçada/N. Risinger

Beta Pictoris b a fost printre primele exoplanete observate direct, iar acum a devenit prima planetă din afara Sistemului Solar pentru care astronomii au stabilit durata unei zile. Folosind telescopul ESO VLT, cercetătorii au reușit în premieră să determine viteza de rotație a planetei, implicit durata unei zile care este de doar opt ore. Viteza cu care se rotește Beta Pictoris b este mult mai mare decât a oricărei planete din sistemul nostru solar, la ecuator fiind de aproape 100000 km/h.

Exoplaneta Beta Pictoris b orbitează în jurul stelei Beta Pictoris, care se află la o distanță de 63 ani lumină față de Terra, în constelația Pictorul. Descoperită în 2008, planeta este un gigant gazos cu o masă estimată de 8 ori mai mare decât Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru. De asemenea, raza este de 1,65 ori mai mare decât cea a lui Jupiter. Beta Pictoris b orbitează la o distanță de opt ori mai mare decât distanța de la Pământ la Soare, ceea ce o face cea mai apropiată exoplanetă de o stea observată direct până acum.

Folosind instrumentul CRIRES și telescopul VLT, o echipă olandeză de astronomi a reușit să măsoare viteza de rotație a planetei Beta Pictoris b la aprope 100000 km/h. Pentru comparație, Jupiter are o viteză la ecuator de 47000 km/h, iar Pământul de doar 1700 km/h. Față de Terra, Beta Pictoris b este de mai mult de 16 ori mai mare în diametru și de 3000 de ori mai masivă, dar o zi durează doar opt ore.

exoplaneta
Vitezele de rotație și masele planetelor Sistemului Solar și Beta Pictoris b / ilustrație ESO/I. Snellen

Beta Pictoris b este considerată o planetă foarte tânără, având aproximativ 20 milioane de ani, comparativ cu cei 4,5 miliarde de ani ai Terrei. Astronomii estimează că, în timp, planeta se va răci și își va reduce dimensiunile, ceea ce o va face să se rotească și mai rapid în jurul axei proprii.

Rezultatele cercetării extind relația dintre masă și rotație la planetele din afara Sistemului Solar, Remco de Kok, coautor al studiului, susținând că viteza mai mare de rotație a planetelor mai masive este o consecință universală a modului în care planetele se formează. Tehnicile și instrumentele folosite pentru a determina viteza de rotație a planetei Beta Pictoris b vor fi folosite în viitor pentru studierea în detaliu a altor exoplanete.

Sursă: ESO
updated