Exoplaneta Ross 128 b – cea mai apropiată planetă temperată descoperită până acum

Ross 128 b
Exoplaneta Ross 128 b / ilustrație ESO/M. Kornmesser

Exoplaneta Ross 128 b este cea mai apropiată planetă temperată ce orbitează o stea pitică roșie inactivă, din câte au fost descoperite până acum. Aflată la mică distanță de Pământ, în termeni astronomici, planeta Ross 128 b este considerată a avea mai multe șanse de a fi locuibilă decât Proxima b. Cercetătorii speră ca viitoarele studii să ofere mai multe indicii despre existența și compoziția atmosferei exoplanetei.

Ross 128 este o stea pitică roșie aflată la 11 ani lumină (3,4 parseci) de Pământ, în direcția constelației Virgo (Fecioara). Ross 128 se deplasează către Sistemul Solar și, conform calculelor astronomice, în aproximativ 79000 ani va fi cea mai apropiată stea de noi. Folosind instrumentul HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) amplasat la Observatorul La Silla Observatory din Chile, astronomii au descoperit o planetă orbitând în jurul stelei.

Ross 128 b destul de similară cu Pământul, având o masă estimată de 1,35 ori mai mare decât cea a planetei noastre. Exoplaneta este de 20 de ori mai aproape de steaua sa decât Pământul de Soare, având o perioadă orbitală de 9,9 zile. Dar steaua Ross 128 este mult mai mică decât Soarele și planeta primește aproximativ de 1,38 ori mai multă energie decât Pământul. În aceste condiții, astronomii consideră că Ross 128 b ar putea avea temperaturi cuprinse între -60°C și +20 grade Celsius.

Față de Proxima b, Ross 128 b este considerată mult mai potrivită să susțină viața, deoarece steaua Ross 128 are o activitate mult mai scăzută decât steaua pitică roșie Proxima Centauri. Astronomii susțin că exoplaneta va putea fi cercetată mai amănunțit cu ajutorul ELT (Extremely Large Telescope), preconizat a fi inaugurat în 2024. Studiul „A temperate exo-Earth around a quiet M dwarf at 3.4 parsecs” va fi publicat în Astronomy & Astrophysics.

Sursă: ESO