Inimă creată în laborator în următorii 10 ani

Afecțiunile cardiace afectează o mare parte din populația planetei, iar cercetătorii caută o modalitate de a crea o inimă nouă construită de la zero din celulele pacientului. Conceptul de imprimare 3D se extinde și în bioinginerie, medicii urmărind să obțină prin bioprinting organe umane noi care să le înlocuiască pe cele bolnave. Deja au fost obținute o serie de succese în acest domeniu, cum ar fi crearea unui ficat miniatural care a supraviețuit 5 zile în laborator.

Cercetătorii de la Institutul pentru Inovație Cardiovasculară din cadrul Universității din Louisville susțin că inima ar putea fi printre cele mai simple proiecte de acest fel. Până acum au reușit să creeze o arteră coronară și cele mai mici vase de sânge care asigură microcirculația în inimă.

Echipa de cercetători lucrează acum la un nou tip de dispozitiv pentru imprimarea 3D care să permită realizarea întregului organ. Întreaga procedură este descrisă pe scurt astfel: pacientului i se prelevează țesut, celulele regenerative sunt izolate și amestecate cu o soluție care conține molecule matricei extracelulare, imprimanta 3D creează o inimă nouă.

Deși conceptul pare desprins dintr-un film SF, cercetătorii sunt încrezători că vor reuși să își atingă obiectivul în următorii 10 ani. În comparație cu alte organe cu structuri complexe, inima este doar „o pompă cu tuburi care trebuie conectate” și ar putea fi realizată mai ușor.

Principala problemă este supraviețuirea noului organ, dar cercetătorii speră că vor putea încuraja procesele naturale de organizare și regenerare din inimă.

Desigur, mai rămâne și problema fondurilor necesare cercetării, majoritatea tehnologiilor fiind în stadiul experimental și necesitând sume considerabile pentru perfecționare.

Surse: Wired.co.uk, Cardiovascular Innovation Institute, ExplainingTheFuture updated