Somonul modificat genetic a primit aprobarea pentru consum

AquAdvantage
Somonul modificat genetic AquAdvantage și un somon de Atlantic / foto AquaBounty

Somonul modificat genetic de către compania AquaBounty a primit aprobarea Food and Drug Administration (FDA) din SUA pentru a fi comercializat drept aliment. Denumit AquAdvantage Salmon, acesta este primul animal modificat genetic pentru care a fost acordată autorizația de comercializare pentru consumul uman. Decizia vine la 20 de ani după solicitarea companiei AquaBounty, FDA considerând că este susținută de argumente științifice solide și verificări comprehensive.

În 1995, AquaBounty Technologies Inc. din SUA a solicitat autorizarea pentru producția, vânzarea și consumul somonului modificat genetic AquAdvantage. Conform companiei, peștele este un somon de Atlantic (Salmo salar) la care au fost adăugate gene ale somonului Chinook (Oncorhynchus tshawytscha), specie ce trăiește în Oceanul Pacific și este cunoscută drept „regele somon” datorită dimensiunilor mult mai mari. Această modificare permite somonului AquAdvantage să ajungă la mărimea potrivită pentru comercializare într-un timp mult mai scurt. Mai exact, ajunge la maturitate în 18 luni, în timp ce somonul de Atlantic are nevoie de 36 de luni.

Conform FDA, agenția federală din SUA responsabilă pentru controlul alimentelor și medicamentelor, AquAdvantage este la fel de nutritiv și de sigur pentru a fi consumat ca orice alt somon, neexistând diferențe biologice relevante în profilul nutrițional față de somonul de Atlantic de acvacultură. Pentru a preveni scăparea somonului modificat genetic în mediul natural, AquAdvantage poate fi crescut doar în două ferme piscicole din Canada și Panama. În plus, somonul modificat genetic este steril, deci nu se va putea reproduce sau încrucișa cu speciile sălbatice.

În condițiile în care există deja un curent de opinie defavorabil organismelor modificate genetic, comercializarea acestui somon ar putea să nu fie primită prea bine în SUA. Însă, cei care își fac griji despre „cât de sănătos este somonul modificat genetic” ar trebui să aibă în vedere că nici alte varietăți comercializate nu sunt chiar atât de sigure. Un studiu publicat anul trecut a descoperit patru tipuri de antibiotice în somonul de acvacultură vândut în 11 țări. O altă cercetare, publicată anul acesta, a estimat că un somon adult din Pacific ar putea ingera până la 91 microparticule de plastic pe zi. În privința contaminării cu mercur, FDA susține că femeile însărcinate nu ar trebui să consume mai mult de 340 grame de pește pe săptămână, somonul fiind totuși menționat printre peștii cu o concentrație de mercur mai scăzută.
Surse: FDA, AquaBounty (pdf), FDA, Journal of Hazardous Materials, Archives of Environmental Contamination and Toxicology