Tremarctos ornatus, adevăratul ursuleț Paddington

Tremarctos
Tremarctos ornatus în Ecuador / foto Santiago Ron

Tremarctos ornatus este cunoscut drept ursul cu ochelari sau ursul andin și a inspirat personajul Ursulețului Paddington. Specia este considerată vulnerabilă din cauza distrugerii habitatului natural din Munții Anzi. Recent, cercetători britanici și peruani au reușit să surprindă primele imagini ale ursului cu ochelari în rezervația naturală El Sira din Peru, la 100 de km de ce mai apropiată locație cunoscută până acum.

Tremarctos ornatus este singura specie de urs care încă supraviețuiește în America de Sud. Habitatul său nativ este în Anzii tropicali, în regiunile muntoase din Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru și Venezuela. Fragmentarea zonelor locuite de urși și braconajul au redus numărul de exemplare, dar dimensiunea exactă a populațiilor nu este cunoscută. Estimările sugerează că ar mai putea exista între 5000 și 30000 de urși adulți în întreaga Americă de Sud.

Cercetători din cadrul universităților Exeter și Glasgow, alături de colegi peruani, au montat camere capcană pentru a monitoriza speciile din rezervația El Sira, situată în partea centrală a Perului. Camerele montate în pădurile situate la mare altitudine în munții Cerros del Sira au reușit să surprindă exemplare din specia Tremarctos ornatus, așa cum se poate vedea în clipul următor.

Având în vedere că zona este situată la cca. 100km față de habitatul cunoscut din regiunea Anzilor din provincia Huánuco, descoperirea sugerează posibilitatea unei noi populații. Cercetătorii estimează că aproximativ 325 urși adulți ar putea viețui în această arie, dar sunt necesare mai multe date pentru a confirma distribuția speciei în habitat.

Alături de clipurile cu „ursulețul Paddington”, au mai fost documentate 145 specii de păsări, 41 specii de amfibieni, 10 specii de șopârle și 7 de șerpi. Dintre acestea, cercetătorii consideră că două șopârle și trei broaște ar putea fi specii noi pentru știință. O altă realizare importantă a fost filmarea păsării Sira Currasow, specie cu denumirea științifică Pauxi koepckeae descrisă în 1970 și considerată în pericol critic de dispariție. Din ce se cunoaște până acum, pasărea trăiește doar în munții Cerros del Sira și se estimează că ar mai exista aproximativ 250 exemplare mature.

Surse: University of Exeter, Exploration Sira, IUCN, Santiago Ron