Cursuri de apă pe Marte în linii recurente în pantă

linii recurente in panta
Linii recurente în pantă în craterul Garni / imagine NASA/JPL/University of Arizona

NASA susține că a dezlegat misterul „recurring slope lineae” (linii recurente în pantă), fenomenul fiind produs de activitatea apei pe Marte în prezent. Noua cercetare pare să confirme ipoteza principală propusă pentru explicarea misterioaselor linii de culoare închisă ce apar pe unii versați, dar nu modifică prea mult șansele de a descoperi viață pe Planeta Roșie. Chiar dacă aceste cursuri sezoniere conțin apă, soluțiile saline în care este inclusă nu pot susține viața așa cum o cunoaștem pe Pământ.

Deși promovat intens de NASA ca o „descoperire științifică majoră”, anunțul nu este chiar atât de surprinzător. În urmă cu mai mult de un an, NASA publica cele mai concludente dovezi de până atunci privind prezența apei pe Marte, datele obținute de misiunea Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) sugerând schimbarea compoziției mineralelor în liniile recurente în pantă.

RSL - recurring slope lineae
„Linii recurente în pantă” suprapuse cu modificările compoziției minerale / imagine NASA/JPL-Caltech/UA/JHU-APL

În luna aprilie 2015, analiza datelor culese de robotul Curiosity sugera existența apei lichide în apropierea suprafeței solului planetei Marte, chiar a unui ciclu zilnic al apei.  Cercetările privind trecutul planetei susțin posibilitatea ca Marte să fi avut un ocean mai mare decât Oceanul Arctic și un lac imens în Craterul Gale.

circuitul apei
Posibil circuit al apei pe Marte / ilustrație Martín-Torres/Zorzano

Acum, o echipă americano-franceză a utilizat informațiile culese de instrumentul CRISM (Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer) de la bordul misiunii MRO pentru analiza spectrală a fenomenului liniilor recurente. Cercetătorii au găsit o modalitate de a extrage informații din fiecare pixel al unei imagini, iar rezultatele sugerează prezența unor săruri hidratate. Aceste soluții ar conține apă alături de perclorat de magneziu, clorat de magneziu și perclorat de sodiu.

În timpul sezoanelor calde, când temperaturile variază între minus 23 și plus 27 grade Celsius, aceste soluții ar curge pe pantele versanților formând linii de culoare închisă cu o lățime sub cinci metri și o lungime de până la 100 m. Deși datele sunt cele mai bune dovezi de până acum, autorii studiului nu pretind că au confirmarea fenomenului, precizând că descoperirea lor „susține cu tărie” ipoteza liniilor recurente în pantă drept un rezultat al activității apei pe Marte în prezent.

Chiar dacă ipoteza este corectă și soluții care conțin și apă se deplasează la suprafața planetei, acestea nu ar putea susține viața așa cum o cunoaștem de pe Pământ. Cercetarea oferă însă noi metode ce pot fi aplicate și de alți oameni de știință pentru a studia suprafața planetei Marte. Studiul „Spectral evidence for hydrated salts in recurring slope lineae on Mars” a fost publicat în revista Nature Geoscience.
Recurring slope lineae caused by hydrated salts

Surse: NASA, Nature Geoscience