Vântul intergalactic fură pulberea de stele

NGC 4522
Galaxia NGC 4522 / imagine Suresh Sivanandam; Dunlap Institute for Astronomy & Astrophysics

Astronomii universităților din Toronto și Arizona susțin că au obținut prima dovadă directă a unui „vânt” intergalactic care deposedează galaxiile de gazele din care se formează noi stele, în timp ce acestea se alătură roiurilor de galaxii. O altă cercetare, realizată de Caltech cu sprijinul NASA, a descoperit o lumină difuză care nu pare să provină de la galaxiile cunoscute, în schimb fiind pusă pe seama stelelor care au fost separate de galaxiile mamă și aruncate în spațiu în timpul coliziunilor și fuziunilor galactice. Împreună, cele două cercetări ajută la completarea cunoștințelor despre spațiul intergalactic, care nu mai pare așa de pustiu precum credeam până acum.

Revenind la „vântul” care sărăcește galaxiile, astronomii au presupus de mai mult timp că o galaxie care se alătură unui roi de galaxii întâlnește norul de gaz fierbinte din centrul roiului. În timp ce galaxia se deplasează prin acest mediu interior al roiului cu o viteză de mii de kilometri pe secundă, norul acționează ca un vânt ce dispersează gazele din galaxie, fără a afecta stelele.

Utilizând datele culese cu ajutorul telescoapelor spațiale Spitzer și Hubble, precum și date de arhivă colectate de pe Terra, astronomii au reușit să observe hidrogenul din galaxia NGC 4522 deplasându-se în direcția opusă mișcării acesteia. În imaginea pusă la dispoziție, galaxia NGC 4522 este prezentată deplasându-se în jos cu ajutorul imaginilor obținute de Hubble în spectrul luminii vizibile, în timp ce molecule de hidrogen au fost surprinse în infraroșu de Spitzer și par să se desprindă de galaxie. Acest fenomen ar putea explica de ce galaxiile aflate în roiuri dense au un număr redus de stele noi, în comparație cu galaxii precum Calea Lactee.

În cercetarea Caltech, experimentul CIBER (Cosmic Infrared Background Experiment) a fost transportat în spațiu cu ajutorul a patru rachete Black Brant XII în perioada 2009 – 2013. Astronomii au încercat să elucideze controversele privind fundalul cosmic infraroșu, surplusul de radiații în spectrul infraroșu observat cu ajutorul mai multor telescoape, inclusiv Spitzer.

Deși au plecat de la premisa ca surplusul ar putea proveni de la primele stele și galaxii, cercetătorii au ajuns la concluzia că o mare parte se datorează stelelor care se află în afara galaxiilor. Implicațiile acestei ipoteze schimbă modul în care sunt văzute galaxiile, cercetătorii luând acum în considerare faptul că acestea ar putea să nu aibă granițe bine definite, ci să se întindă pe distanțe mari într-o adevărată „mare de stele”. O altă ipoteză sugerează că aproape jumătate din stelele din Univers s-ar putea afla în afara galaxiilor.

Studiul „Tracing ram-pressure stripping with warm molecular hydrogen emission” a fost publicat în The Astrophysical Journal, iar cercetarea „On the origin of near-infrared extragalactic background light anisotropy” a apărut în revista Science.
NASA Rocket Experiment Finds Flood of Cosmic Light

Surse: University of Toronto, The Astrophysical Journal, California Institute of Technology, NASA, Science, Nature