În adâncurile apelor din estul insulei Guam, parte a Monumentului Național Marin Groapa Marianelor, a fost înregistrat un sunet misterios. Datorită variațiilor metalice, sunetul a fost denumit Biotwang („zbârnâitul biologic”). Cercetătorii sunt convinși de originea biologică a sunetului, dar nu au identificat încă specia marină care îl produce. Cel mai probabil, „Biotwang” este „cântecul” unei balene din subordinul Mysticeti.
Insula Guam este situată în partea de Vest a Oceanului Pacific, apele din largul său fiind incluse în Monumentul Național Marin Groapa Marianelor, arie marină protejată din arhipelagul Insulelor Mariane. În toamna anului 2014 și primăvara anului 2015, cercetătorii coordonați de Sharon Nieukirk (Universitatea Oregon State) au folosit hidroglisoare autonome care s-au scufundat până la adâncimi 1000m pentru a înregistra sunetele oceanice. Dintre acestea, următorul a fost remarcat ca neobișnuit.
Cu o durată între 2,5 și 3,5 secunde, chemarea din adâncuri este compusă din cinci părți, pornind de la frecvențe joase și terminând cu o variație metalică. Această caracteristică a inspirat denumirea provizorie „Western Pacific Biotwang” (tradus aproximativ ca „zbârnâitul biologic din Pacificul de Vest). Conform studiului publicat, este foarte probabil ca sunetul să fie produs de o balenă din subordinul Mysticeti. Până acum însă, nu s-a reușit identificarea speciei căreia îi aparține „cântecul”.
Autorii consideră că Biotwang se aseamănă cel mai mult cu sunetul cunoscut drept „Star Wars”, chemarea balenelor Minke (Balaenoptera acutorostrata). Pentru clarificarea misterului Biotwang, biologii marini își propun să organizeze noi expediții în care să obțină dovezi audio/video ale originilor biologice ale sunetului. Ca și în cazul Recordului de adâncime pentru un pește, Groapa Marianelor se dovedește o sursă inepuizabilă de noi descoperiri științifice și extindere a cunoștințelor noastre despre oceane. Mai multe exemple de vietăți marine deosebite puteți urmări în lista de clipuri dedicată biologiei marine.
Sursă: The Journal of the Acoustical Society of America