Organizația Mondială a Sănătății recomandă cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi, dar un nou studiu susține că o dietă sănătoasă ar trebui să includă șapte sau mai multe porții de fructe și legume. Mai mult, cercetătorii au descoperit că efectul consumului de legume este mai pregnant decât al fructelor, iar fructele la conservă sau congelate ar putea să nu fie benefice.
Studiul a fost efectuat de către cercetătorii University College London și a analizat datele a 65226 britanici în perioada 2001 – 2013. Concluzia principală este că riscul de deces scade cu cât mai multe fructe și legume consumăm. Mâncând 7 sau mai multe porții, riscul de deces cauzat de cancer și boli cardiace scade cu 25%, respectiv 31%.
Autorii studiului susțin că este prima cercetare care analizează efectul consumului de fructe și legume asupra cauzelor de deces și prima dată când sunt cuantificate beneficiile pentru sănătate raportate la porție. Prin comparație cu persoanele care consumă mai puțin de o porție de legume și fructe pe zi, riscul de deces se reduce cu 14% pentru cei care au consumat între 1 și 3 porții, cu 29% pentru cei care au mâncat între 3 și 5 porții, 36% între 5 și 7, iar pentru cei care au consumat 7 sau mai mult s-a constatat o reducere cu 42%.
Totodată, consumul de fructe conservate a fost asociat cu un risc mai mare de deces cauzat de cancer sau boli cardiace. Întrucât studiul nu a diferențiat între fructele conservate cu îndulcitori și fructele congelate, se presupune că prima categorie ar fi responsabilă, dar este nevoie de continuarea cercetării pentru concluzii mai clare.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cinci porții de fructe și legume înseamnă minim 400 de grame pe zi. În Australia se recomandă formula „2 + 5”, adică două porții de fructe de 150 grame și cinci porții de 75 de grame de legume. Dr. Oyinlola Oyebode, conducătorul studiului, susține că recomandările din Australia aduc cele mai multe beneficii pentru sănătate, iar unii cercetători britanici recomandă chiar 10 porții pe zi.
Desigur, nu doar consumul de fructe și legume asigură starea de sănătate, dar orice cantitate de legume și fructe proaspete are efecte benefice. Un alt studiu, publicat sub egida American College of Cardiology, a constatat că femeile care au mâncat mai multe fructe și legume între 18 și 30 de ani au un risc mai scăzut cu 40% de a dezvolta afecțiuni cardiace după vârsta de 40 de ani. Studiul nu a constatat aceleași efecte benefice și pentru bărbați, iar cercetătorii încearcă să înțeleagă cauzele acestei diferențe.
Surse: University College London, WHO, Journal of Epidemiology & Community Health, American College of Cardiology, imagine Ali Karimian