Imaginile săptămânii – Vulcani activi, Nebuloasa Lagoon, Feline rare, Panoramă de 360 grade pe Lună

Săptămâna aceasta am avut parte de o mulțime de fotografii cu vulcani activi, feline rare și imagini extraordinare din spațiul cosmic.
Vulcanul San Miguel din El Salvador a erupt în data de 29 decembrie 2013 acoperind versantul cu cenușă. În data de 15 ianuarie 2014, satelitul NASA Earth Observing-1 (EO-1) a surprins dimensiunea zonei afectate, așa cum este evidențiată în imagine. San Miguel este unul dintre cei mai activi vulcani din El Salvador, iar erupția din decembrie a propulsat norul de cenușă 9 km în atmosferă.

Vulcanul San Miguel
Vulcanul San Miguel văzut din spațiu / imagine NASA/Jesse Allen/Robert Simmon

Vulcanul Bazman din Iran nu mai este activ de peste 10000 de ani, dar au fost constatate emisii de gaze și vapori. În imaginea realizată de astronauții Stației Spațiale Internaționale, în data de 5 ianuarie, sunt evidențiate fluxurile de lavă.

Bazman volcano
Vulcanul Bazman din Iran / imagine NASA-JSC/William L. Stefanov, Jacobs

Spre deosebire de vulcanii anteriori, Sinabung a erupt constant în ultima perioadă și satelitul EO-1 a reușit să surprindă o imagine cu norul de cenușă în data de 16 ianuarie.

Sinabung volcano
Vulcanul Sinabung, Indonezia / imagine NASA EO-1

Erupția din data de 21 ianuarie a fost surprinsă de la sol în următorul clip.

În peninsula Kamchatka, norul de cenușă emis de vulcanul Shiveluch a fost surprins deasupra regiunii acoperite cu zăpadă în data de 21 ianuarie.

Shiveluch volcano
Vulcanul Shiveluch, Kamchatka / imagine NASA/Jeff Schmaltz LANCE/EOSDIS MODIS RRT

În Arhipelagul Vanuatu, aflat la 1800 km nord de Australia, activitatea vulcanică este ceva obișnuit. În data de 7 ianuarie, satelitul NASA Aqua a realizat o fotografie a norului de cenuță care se dispersa deasupra insulelor Gaua și Ambrym.

Ambrym Volcano
Arhipelagul Vanuatu / imagine NASA/Jeff Schmaltz/MODIS Rapid Response Team

Deși seamănă cu erupția unui vulcan, următoarea fotografie prezintă incendiile din Parcul Național Grampians din Victoria, Australia.

Grampians National Park fire
Grampians National Park în data de 19 ianuarie 2014 / imagine NASA/Landsat 8

Dacă în Australia căldura provoacă incendii, înghețul cascadei Niagara i-a oferit ocazia fotografului Michael Muraz să realizeze acest joc de lumini.

Niagara
Cascada Niagara iluminată feeric / imagine Michael Muraz

Peisajul de iarnă le-a permis cercetătorilor Norwegian University of Life Sciences să își ascundă camerele și să surprindă leopardul zăpezilor (Panthera uncia) în Pakistan.

Snow Leopard Pakistan
Leopardul zăpezilor / imagine Richard Bischof, Norwegian University Of Life Sciences/Snow Leopard Foundation Pakistan

O altă felină care se lasă greu fotografiată este Pardofelis badia sau „pisica de Borneo”. Fotograful Sebastian Kennerknecht, lucrând împreună cu organizația Panthera, a reușit să obțină una dintre primele imagini la rezoluție înaltă.

Pardofelis badia
„Pisica de Borneo” / imagine Sebastian Kennerknecht | Panthera

Din junglă ajungem direct la polul nord al planetei Marte, de unde cercetătorii Universității Arizona ne prezintă dunele de nisip și dioxid de carbon înghețat. Întruct temperatura pe Marte este mult mai scăzută decât pe Terra, dioxidul de carbon îngheață și se depune pe sol. În primăvară, odată ce temperatura crește, dioxidul de carbon trece din stare solidă direct în stare gazoasă.

Astronomii au folosit telescopul NASA Chandra pentru a cerceta una dintre cele mai puternice găuri negre cunoscute, aflată în roiul de galaxii RX J1532.9+3021 (RX J1532 pe scurt), la aproximativ 3,9 miliarde de ani lumină de Pământ. Imaginea a fost compusă din datele obținute de telescopul cu raze X Chandra, care prezintă gazele fierbinți în violet, și imagini ale galaxiilor în galben, obținute de telescopul Hubble.

RX J1532.9+3021
RX J1532 / imagine NASA/CXC/Stanford/J.Hlavacek-Larrondo

O imagine realizată de sonda spațială Lunar Orbiter IV în 1967 a fost regăsită, refăcută și publicată după 47 de ani. Întreaga poveste pe pagina Lunar Orbiter Image Recovery Project – LOIRP.

Earth and Moon
Pământul și Luna / imagine NASA/LOIRP

Imaginile furnizate de misiunea chineză Chang’e 3 au fost transformate într-o panoramă virtuală de 360 grade.

Nebuloasa Lagoon (Messier 8 sau M8) se află la 5000 de ani lumină de noi în constelația Săgetătorul. Imagine a fost realizată în baza datelor obținute de telescopul VLT Survey din Chile.

Lagoon nebula
Nebuloasa Lagoon / imagine ESO/VPHAS+ team

Pe lângă această imagine, cercetătorii European Southern Observatory – ESO ne propun o călătorie virtuală din Calea Lactee până în Nebuloasa Lagoon, cu ajutorul unei animații.

O călătorie mai pământeană ne propun forțele aeriene din Norvegia. Pentru a aniversa 40 de ani de la primul zbor al avionului de luptă F-16 Fighting Falcon (20 ianuarie 1974), Royal Norwegian Air Force a pus la dispoziție un clip filmat de la bordul avionului deasupra regiunii Lofoten, aproape de Cercul Polar.