Qijianglong guokr este un Mamenchisaurus, un dinozaur sauropod cu gât foarte lung, iar paleontologii l-au denumit „dragonul din Qijiang”. Deși gâtul reprezenta aproape jumătate din lungimea corpului, Qijianglong și-l putea mișca cu ușurință datorită vertebrelor cervicale pneumatice. La fel ca oasele păsărilor, vertebrele care formau gâtul Qijianglong aveau cavități cu aer. Această adaptare este întâlnită și la alți sauropozi, dar unică printre mamenchizauri, susțin cercetătorii Universității Alberta.
Primele fosile care au condus la descrierea speciei au fost descoperite în 2006 de către muncitorii unui șantier de construcții din localitatea Qijiang, situată în apropiere de Chongqing, China. Remarcabil pentru un dinozaur cu gât lung fosilizat, craniul era încă atașat de vertebre, fapt ce a oferit o perspectivă rară a anatomiei neuro-craniene.
Majoritatea dinozaurilor din ordinul Sauropoda au gâtul lung, dar dimensiunea acestuia reprezintă aproximativ o treime din lungimea totală a corpului. În cazul dinozaurilor din genul Mamenchisaurus, gâtul poate ajunge până la jumătate din lungimea corpului, conferindu-le un aspect ciudat și prezentând o serie de probleme anatomice.
Conform estimărilor paleontologilor, Qijianglong guokr avea o lungime totală de aproximativ 15m și cântărea până la 10 tone. În pofida dimensiunilor, gâtul era ușor și mobil pe verticală datorită vertebrelor umplute cu aer. Qijianglong a trăit în urmă cu aproximativ 160 milioane de ani, în Jurasicul târziu, și era un dinozaur erbivor.
Qijianglong se pronunță „chi-jyang-lon” și se traduce drept „dragonul din Qijiang”, cercetătorii considerând că descoperirea unui astfel de exemplar în antichitate ar fi putut da naștere unor legende despre creaturi mitologice. Numele speciei „guokr” vine de la rețeaua de socializare chineză cu același nume care a sprijinit cercetările paleontologice în regiunea Qijiang.
Studiul „A new sauropod dinosaur from the Late Jurassic of China and the diversity, distribution, and relationships of mamenchisaurids” a fost publicat în Journal of Vertebrate Paleontology, iar o replică a scheletului Qijianglong guokr a fost expusă în muzeul local.
Surse: University of Alberta, Journal of Vertebrate Paleontology