Sonda spațială Rosetta începe cercetarea cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko

Rosetta
Sonda spațială Rosetta și cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko / imagine ESA–C. Carreau/ATG medialab

Sonda spațială Rosetta a fost lansată în 2004 într-o misiune unică: urmărirea și cercetarea cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko. De la lansare, Rosetta a efectuat mai multe manevre pentru a ajusta traiectoria și a furnizat date despre Marte, asteroizii Steins și Lutetia. În iunie 2011, Agenția Spațială Europeană a decis să pună Rosetta într-o stare de hibernare pentru a conserva energia solară care alimentează sonda spațială. După 10 ani de călătorie, Rosetta a ajuns aproape de destinație și astăzi a fost „trezită” pentru a începe activitatea.

Rosetta nu este prima misiune de urmărire a unei comete, sonda spațială Giotto a reușit să se apropie în martie 1986 de cometa Halley și să obțină fotografii ale nucleului. În 1992, Giotto s-a apropiat la numai 200 de km de cometa Grigg-Skjellerup și a transmis o mulțime de date științifice.

Cu toate acestea, Rosetta va fi prima misiune care va orbita în jurul nucleului unei comete, prima sondă spațială care va zbura alături de o cometă în călătoria prin Sistemul Solar și prima sondă care va ajunge pe suprafața unei comete.

Agenția Spațială Europeană estimează că Rosetta va ajunge la destinație în luna mai 2014, va orbita în jurul cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko timp de un an, iar în noiembrie 2014 va plasa robotul Philae pe suprafața acesteia. Într-o serie de clipuri, Agenția Spațială Europeană a prezentat simulări ale călătoriei misiunii Rosetta către cometă și ale modului în care își va îndeplini misiunea.

Urmărind o cometă

Rosetta orbitează în jurul cometei

Philae ajunge pe sol


Robotului Philae se va fixa de suprafață cu ajutorul unor harpoane, iar cele nouă instrumente științifice vor colecta date, inclusiv probe de sol. Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko este considerată a fi formată la începutul sistemului nostru solar, iar studierea ei ar putea să ofere indicii științifice importante.
În data de 20 ianuarie la ora 10 UTC (12 ora României) centrul de control al misiunii Rosetta a trimis semnalul pentru inițializarea sondei. La ora 20 și 18 minute (18:18 UTC), stațiile NASA din California și Canberra au recepționat semnalul de răspuns trimis de Rosetta și ultima etapă a misiunii a început. În lunile ce vor urma, vom aștepta cu interes datele și imaginile trimise de Rosetta.

Sursă: ESA

updated