SpaceX BFR ar zbura în jurul Lunii în 2023 (video)

SpaceX BFR
SpaceX BFR în jurul Lunii / ilustrație SpaceX

SpaceX BFR ar urma să trimită turiști în jurul Lunii în anul 2023, susține Elon Musk. Compania a anunțat și numele primului client, miliardarul japonez Yusaku Maezawa. Cum SpaceX nu a reușit până acum să respecte niciun termen contractat sau pe care și l-a stabilit, este greu de crezut că această călătorie va avea loc la data preconizată.

Pentru a înțelege contextul anunțului, e nevoie de o scurtă recapitulare a afirmațiilor lui Elon Musk și SpaceX. În 2016, domnul Musk prezintă prima dată ideea „Călătoriilor interplanetare” și susține că dorește să facă umanitatea o „specie multiplanetară”. În 2017, SpaceX susține că va trimite doi turiști în jurul Lunii în 2018. Anul acesta, SpaceX a lansat pentru prima dată Falcon Heavy, dar a abandonat planurile de certifica racheta pentru lansări cu echipaj și a susținut că se va concentra pe noul vehicul de lansare BFR (Big Falcon Rocket) cu BFS (Big Falcon Spaceship). Aceasta este prima prezentare SpaceX BFR.

Acum, SpaceX a anunțat că are primul client pentru un zbor cu BFR, miliardarul japonez Yusaku Maezawa. Acesta ar urma să invite o serie de artiști la o călătorie în jurul Lunii. Conform SpaceX, lansarea ar urma să aibă loc în 2023. Clipul următor prezintă o noutățile despre BFR anunțate în 17 septembrie 2018.

Anul trecut spuneam că este puțin probabil ca SpaceX să trimită oameni în jurul Lunii în 2018. În timpul care a trecut, SpaceX nu a reușit să lanseze astronauți către Stația Spațială Internațională, deși trebuia să o facă încă din 2017 împreună cu Boeing. Ideea ca o rachetă încă în fază de proiect să lanseze oameni către Lună în cinci ani este puțin plauzibilă. SpaceX BFR este un concept frumos pentru idea fixă a lui Elon Musk privind „specia multiplanetară”. Utilitatea practică a unui astfel de vehicul de lansare și data primului zbor rămân să fie demonstrate de SpaceX.