Cosmos: Odisee în timp și spațiu – un documentar ce trebuie văzut

Cosmos: Odisee în timp și spațiu
Cosmos: Odisee în timp și spațiu – Iviți pe Calea Lactee / imagine FOX

Cosmos: A SpaceTime Odyssey sau „Cosmos: Odisee în timp și spațiu”, așa cum a fost tradus în limba română, este noul serial documentar ce urmărește să popularizeze știința și să redeschidă interesul tinerilor pentru cunoaștere. Într-o lume a Internet-ului și a informației disponibile la doar câteva taste distanță, un serial difuzat la televizor pare să fie sortit eșecului.

Dar accesul liber la informație nu garantează în niciun fel mai multe cunoștințe pentru publicul larg. Un studiu recent, realizat pe 2200 de americani, a arătat că 25% nu știu să răspundă corect la întrebarea „Pământul gravitează în jurul Soarelui, ori Soarele se rotește în jurul Pământului?”. Iar europenii stau și mai prost la acest capitol, doar 66% au reușit să răspundă corect la întrebare.

Necesitatea serialului pare mai mult decât evidentă, iar un documentar difuzat la mai multe posturi de televiziune simultan este modalitatea cea mai accesibilă pentru o categorie cât mai mare de public, chiar și în 2014. Pentru o rețetă de succes, prezentator și ghid în călătoria virtuală prin Cosmos a fost desemnat astrofizicianul Dr. Neil deGrasse Tyson, un om de știință cu o prezență activă în mass-media. De asemenea, președintele Barak Obama a prefațat primul episod al documentarului cu un mesaj în care invită noua generație să urmeze calea cunoașterii și să exploreze frontierele științei și imaginației.

Cosmos: Odisee în timp și spațiu
Cosmos: Odisee în timp și spațiu / Nava Imaginației

Primul episod, „Standing Up in the Milky Way” (Iviți pe Calea Lactee), introduce Nava Imaginației, vehiculul menit să poarte telespectatorul de la limitele cunoașterii științifice actuale, la întinderile infinite ale Universului și creativității umane. Serialul debutează cu o prezentare a Universului, așa cum îl cunoaștem cu ajutorul metodelor științifice. Istoria nu i-a favorizat întotdeauna pe cei care cercetează, iar serialul ține să reamintească conflictul dintre biserică și știință.

Calendarul Cosmic este o modalitate foarte bună de a prezenta evoluția Universului pe înțelesul tuturor. Timpul de la Big Bang până în prezent este comprimat într-un singur an, fiecare lună reprezentând aproximativ un miliard de ani din evoluția cosmosului. Cele câteva „secunde” de existență umană ar trebuie să ne aducă aminte care este locul nostru în Univers și cât de mult mai avem de învățat.

Cosmos: Odisee în timp și spațiu
Calendarul Cosmic / imagine FOX

În final, Dr. Neil deGrasse Tyson aduce un omagiu seriei originale Cosmos: A Personal Voyage, prezentată de Carl Sagan în anii ’80, care a inspirat documentarului actual. Mulți s-au grăbit să compare cele doua seriale, dar o punere în balanță nu aduce niciun câștig. Cosmos: Odisee în timp și spațiu este un serial pentru anul 2014, cu animații clasice pentru scenele istorice și grafică ultra realista, realizată la standarde hollywoodiene, pentru parțile futuriste. Noul documentar ar trebui privit cu același interes și aceeași plăcere cu care generații întregi au urmărit Teleenciclopedia.

Pentru a marca debutul Cosmos: A SpaceTime Odyssey, NASA a postat pe Flickr un set de imagini folosite în cadrul serialului, iar astronauții de pe Stația Spațială Internațională au efectuat un mic experiment. În România, primul episod din „Cosmos: Odisee în timp și spațiu” va fi difuzat de National Geografic în data de 16 martie, de la ora 21. Vizionare plăcută!


Surse: Time, National Geografic Romania, Wired, NYTimes