Dendrogramma enigmatica și discoides, două fosile vii descoperite în Australia

Dendrogramma
Dendrogramma enigmatica / imagine Just et al.

Dendrogramma enigmatica și Dendrogramma discoides sunt două specii noi descoperite în adâncurile oceanului, iar cercetătorii susțin că nu se se aseamănă cu nicio vietate actuală. În schimb, genul Dendrogramma are mai multe puncte comune cu forme de viață de acum 600 de milioane de ani și ar putea reprezenta o ramură timpurie a arborelui vieții.

Povestea acestor misterioase creaturi a început în 1986, când cercetătorii Universității din Copenhaga au colectat mai multe specimene din apele Strâmtorii Bass, între Sud-Estul Australiei și Tasmania, de la adâncimi cuprinse între 400 și 1000m, în zona batipelagică. Având aspect similar unor ciuperci, organismele nu au putut fi clasificate în nicio încrengătură sau familie cunoscută pe baza caracteristicilor comune.

Noile specii sunt organisme multicelulare, în mare parte non-simetrice, cu un strat dens de material gelatinos între stratul de celule exterioare și straturile de celule stomacale interioare. Corpul este alcătuit dintr-o „tulpină” de formă circulară care se termină cu un orificiu bucal și un disc aflat la extremitatea opusă. Din păcate, specimenele originale erau moarte când au ajuns la suprafață, iar metodele de conservarea folosite împiedică analiza moleculară.

Deși se aseamănă cu organismele din două încrengături, Ctenophora și Cnidaria (meduze, anemone, corali), nu au putut fi clasificate în nicio familie cunoscută. În schimb, cercetătorii le-au descris drept două specii noi într-un nou gen, Dendrogramma enigmatica și Dendrogramma discoides, în noua familie, Dendrogrammatidae.

Dendrogramma
Dendrogramma enigmatica / imagine Just et al.

Ambele specii sunt de dimensiuni mici, D. enigmatica are având un disc de cca. 11mm și o lungime de 8mm, iar D. discoides un disc de aproximativ 11mm diametru și o lungime de 4,5mm. Organismele nu au sistem nervos și nici nu par să aibă mijloace de deplasare. Oamenii de știință au descoperit similarități între D. Enigmatica, D. discoides și forme de viață pre-cambriene care au dispărut în urmă cu 600 milioane de ani, considerate a fi organisme multicelulare incipiente.

În prezent, se intenționează organizarea unei noi expediții care să colecteze specimene în vederea stabilirii ADN-ului, analiză care ar putea rezolva misterul acestor adevărate fosile vii. Descrierea speciilor a fost publicată în revista PLoS ONE – „Dendrogramma, New Genus, with Two New Non-Bilaterian Species from the Marine Bathyal of Southeastern Australia (Animalia, Metazoa incertae sedis) – with Similarities to Some Medusoids from the Precambrian Ediacara”.

Surse: Københavns Universitet, PLoS ONE