Deuteragenia ossarium – viespea „osuar” din China

bone-house wasp
Deuteragenia ossarium – viespea „osuar” / imagine Michael Staab

O nouă specie de viespe descoperită în China pare să folosească semnalele chimice ale furnicilor moarte pentru a își proteja cuibul. Din acest motiv, specia a fost poreclită „viespea osuar” (Bone-house Wasp) și a primit denumirea științifică Deuteragenia ossarium.

Viespile folosesc o multitudine de strategii pentru a își apăra cuibul, printre care săparea de gropi și ocuparea unor orificii în lemn sau scorburi deja existente. Studii anterioare au arătat că viespile care îți fac cuib în cavități depun câteva rânduri de ouă separate de pereți subțiri construiți din resturi de plante, rășini sau sol. Odată ce femela a terminat cuibul, depune ouăle, asigură hrana și construiește un vestibul pentru a îl închide. Ulterior, viespea părăsește cuibul, iar larvele se vor dezvolta fără protecția mamei. Din acest motiv, strategiile de construcție și protejare a cuibului sunt foarte importante pentru supraviețuirea speciei.

În încercarea de a înțelege mai bine acest comportament, Dr. Michael Staab (Universitatea Freiburg), alături de colegi germani și chinezi, a colectat aproximativ 800 de cuiburi de viespi din 18 specii întâlnite în Parcul Național Gutianshan din provincia Zhejiang, în Sud-Estul Chinei. Printre alte specii cunoscute, cercetătorii au descoperit și un comportament neobișnuit. În peste 70 de cuiburi, vestibulul exterior era umplut cu furnici moarte.

Deuteragenia ossarium
Cuibul cu patru larve și vestibulul cu furnici în detaliu / imagine Staab et al.

Specia care construiește astfel de cuiburi s-a dovedit a fi nouă pentru știință, fiind descrisă pentru prima dată în studiul „A Unique Nest-Protection Strategy in a New Species of Spider Wasp”, publicat în revista PLoS ONE. Noua specie face parte din genul Deuteragenia, din care se cunosc peste 50 de specii ce trăiesc în toate zonele împădurite de pe glob, cu excepția Australiei. Cercetătorii consideră că, prin comportamentul său, Deuteragenia ossarium este unică în cadrul genului, precum și printre viespile din familia Pompilidae, denumite în mod uzual „viespi păianjen”. Pentru moment, se presupune că folosirea furnicilor moarte în construcția cuibului asigură o protecție sporită datorită semnalelor chimice emise de acestea în timp ce se descompun.

Sursă: PLoS ONE