Eclipsa totală de Lună 2018 în direct (video)

eclipsa totala de luna
Eclipsă totală de lună / imagine Stephen Pompea, NOAO

Eclipsa totală de Lună din 31 ianuarie 2018 nu este vizibilă din România, dar poate fi urmărită în direct chiar aici. Așa cum explicam și cu ocazia evenimentului astronomic din  septembrie 2015, o eclipsă totală de Lună are loc atunci când Luna traversează umbra Pământului. Datorită poziției corpurilor cerești, o parte din lumina Soarelui trece prin atmosfera Pământului, care filtrează lumina albastră, și se refractă pe suprafața Lunii colorând-o în nuanțe de roșu. De unde și denumirea neoficială de „Lună sângerie” (blood Moon).

Eclipsa totală de Lună din data de 31.01.2018 are loc în faza de Lună plină, atunci când satelitul natural al Pământului este văzut drept complet iluminat de către Soare. Totodată, are loc și aproape de perigeu, momentul când Luna se află la cea mai mică distanță față de Terra (30 ianuarie, ora 09:56 UTC, 358 993 km), eveniment cunoscut mai nou drept „SuperLună” (SuperMoon). De asemenea, este cea de-a doua Lună plină din ianuarie, pe care unii o numesc „Lună albastră” (blue Moon). Toate aceste denumiri de „Lună sângerie”, „Lună albastră” sau „SuperLună” nu au evident nicio relevanță științifică, fiind doar termeni populari sau mediatici de a descrie o eclipsă totală de Lună, o a doua Lună plină dintr-o lună calendaristică sau o Lună plină la perigeu.

În data de 31 ianuarie 2018, elipsa totală de Lună începe la ora 12:51 UTC (14:51 ora României) și se termină la ora 14:07 UTC (16:07 la București). Din acest motiv, eclipsa totală nu este vizibilă de pe teritoriul României. Din fericire, poate fi urmărită în direct prin intermediul transmisiunilor:

NASA TV – Rare Lunar Eclipse

Slooh’s Blue Supermoon Total Lunar Eclipse

The Virtual Telescope Project – „Super Blue Moon Totale Eclipse”

Sursă: NASA