Eryx jaculus – boa de nisip redescoperit în România (video)

Eryx jaculus
Eryx jaculus, boa de nisip / imagine Vlad Cioflec

Eryx jaculus este cunoscut drept boa de nisip și nu a mai fost observat în mediul natural din România din anii ’30. Recent, pornind de la fotografiile postate pe o rețea de socializare, herpetologii au reușit să localizeze mai multe exemplare în Lunca Dunării, inclusiv o femelă cu pui.

Eryx jaculus preferă zonele uscate cu nisip în care se poate îngropa, printre acestea fiind regiunile de stepă și semi-deșertice din Africa de Nord (Maroc și Egipt), Orientul Mijlociu (Arabia Saudită, Irak, Iran), regiunea Munților Caucaz (Armenia, Azerbaijan, Georgia și sudul Rusiei), dar și din sud-estul Europei. Aspectul corpului, la care coada seamănă foarte bine cu capul și pielea prezintă pete mai închise la culoare, i-a adus acestei specii denumirea de boa de nisip pătat sau boa de nisip javelin.

Spre deosebire de alte specii de boa, Eryx jaculus este relativ mic, un exemplar adult ajungând de regulă până la aproximativ 50 cm. Cel mai mare specimen a fost descoperit în Egipt și avea 84 cm. Puii se nasc în perioada august – septembrie și au între 14 și 20 cm, cântărind în jur de 8 grame. De obicei, Eryx jaculus își petrece ziua ascuns în nisip sau printre pietre. Dispunea gurii în partea de jos a capului și forma craniului îi permit șarpelui să sape galerii în sol unde se ascunde din octombrie până în martie sau aprilie pentru a hiberna.

boa de nisip
Pui de boa de nisip / imagine Vlad Cioflec

Boa de nisip nu este veninos, fiind o specie constrictoare care își sugrumă prada sau o înghite vie. După ce se încălzește la Soare în timpul zilei, șarpele devine activ la amurg când își pândește prada și atacă cu viteză surprinzătoare. De altfel, pupila verticală indică adaptarea la viața nocturnă. Probabil de aceea este și așa de greu de reperat, ultimul exemplar viu fiind semnalat în România în 1937.

După postarea unor fotografii pe pagina Societății Ornitologice Române, herpetologii Vlad Cioflec și Tibor Sos au decis să organizeze o expediție pentru a observa Eryx jaculus în mediul natural din Lunca Dunării. Fiind o specie protejată, cercetătorii nu au dezvăluit locația exactă, dar susțin că au descoperit zece exemplare, printre care și o femelă cu șase pui. După ce au fost fotografiate și filmate, toate exemplarele capturate au fost eliberate în locul în care au fost găsite.

Iată și două dintre filmele realizate
Boa de nisip mișcându-se în vegetația de stepă

Boa de nisip intrând într-o galerie de loess după eliberare

Surse: SOR, FieldherpingRomania, ARKive