Halszkaraptor escuilliei – un theropod amfibiu

Halszkaraptor
Ilustrație Halszkaraptor escuilliei / Credit: Lukas Panzarin

Halszkaraptor escuilliei este un dinozaur greu de descris: picioare de struț, gât de lebădă și membre superioare ce amintesc de picioarele raței, pe care le folosea ca un pinguin. Paleontologii consideră că dinozaurul era biped și amfibiu, deplasându-se pe uscat cu ajutorul picioarelor puternice și în apă cu aripile-înotătoare. Descoperirea contribuie la completarea datelor despre puțin cunoscuta subfamilie Halszkaraptorinae și ne arată cât de ciudați erau unii dinozauri de acum peste 70 milioane de ani.

Fosilele care au condus la descrierea noii specii au fost descoperite în formațiunea geologică Djadokhta din Ukhaa Tolgod, Mongolia. Conform datărilor, scheletul aproape complet provine din Campanian, o perioadă a Cretacicului târziu, având o vechime estimată între 75 și 71 milioane de ani. Pentru a nu distruge fosilele în timpul studiului, cercetătorii au folosit tehnici de microtomografie cu raze X, alcătuind un model tridimensional detaliat.

Halszkaraptor escuilliei
Fosile Halszkaraptor escuilliei / Credit: Royal Belgian Institute of Natural Sciences

Conform studiului publicat în revista Nature, dinozaurul face parte din clada Maniraptora, ce include și păsările actuale, familia Dromaeosauridae și subfamilia Halszkaraptorinae. Ca majoritatea theropozilor, dinozaurul era biped, deplasându-se pe uscat cu ajutorul picioarelor cu trei degete. Membrele superioare sunt însă o combinație între înotătoarele unui pinguin și labele unei rațe, cercetătorii presupunând că le folosea pentru a se propulsa pe distanțe foarte scurte în apă.

Gâtul ce amintește de o lebădă l-ar fi ajutat să adune hrana, dar și să atace prin surprindere. Cele mai multe caracteristici ale speciei Halszkaraptor escuilliei sunt absente de la alți dinozauri Maniraptora care nu sunt înrudiți cu păsările, dar sunt întâlnite la anumite reptile și păsări acvatice. Cu siguranță, Halszkaraptor este unul dintre cei mai neobișnuiți dinozauri descoperiți în ultima perioadă, descrierea sa fiind publicată în studiul „Synchrotron scanning reveals amphibious ecomorphology in a new clade of bird-like dinosaurs”.
Sursă: Nature