Mysidopsis zsilaveczi – crevetele care privește stelele

M zsilaveczi
Mysidopsis zsilaveczi / fotografie Guido Zsilavecz

Mysidopsis zsilaveczi este o nouă specie descoperită în apele golfului Fals (False Bay) din Africa de Sud și a fost poreclită „crevetele care privește stelele” deoarece ochii săi par să fie orientați în sus. În realitate, micul crustaceu folosește coloritul și dimensiunea ochilor pentru a imita creaturi mai mari, alungând astfel potențialii prădători.

Deși crevetele era observat frecvent de scufundători, biologii marini nu cunoșteau specia. Guido Zsilavecz, student al Universității Cape Town și pasionat de fotografie subacvatică, a adus un exemplar profesorului Charles Griffiths, acesta constatând că este o specie necunoscută pentru știință.

Mysidopsis zsilaveczi a primit numele descoperitorului său și a fost descris într-un nou studiu publicat în revista Crustaceana. Animalul face parte din familia Mysidae, subfamilia Leptomysinae, genul Mysidopsis, ce include aproximativ 70 de specii, inclusiv zece descrise de savantul român Mihai Băcescu.

Crustaceul este de mici dimensiuni, exemplarele studiate având între între 10 și 15 mm. Poreclit de scufundători „crevetele care privește stelele”, Mysidopsis zsilaveczi își păcălește observatorii printr-un colorit deosebit al ochilor. În fapt, ca și alți creveți, Mysidopsis zsilaveczi nu are pupile sau iris, având ochi compuși asemănători insectelor.

Cercetătorii consideră că dimensiunea și coloritul intens al ochilor ar putea ajuta animalul să se protejeze de prădători. Încercând să identifice și femele Mysidopsis zsilaveczi, Guido Zsilavecz și Charles Griffiths au colectat încă opt specimene, dar două exemplare s-au dovedit a fi specii noi pentru știință și vor fi descrise în cursul anului viitor.

Deși zona False Bay a fost intens intens studiată și este o locație preferată de pasionații de scufundări, identificarea acestor noi specii arată că mai sunt încă multe vietăți de descoperit în apele oceanelor.

Surse: University of Cape Town, Crustaceana