Tianhe – primul modul al Stației Spațiale Chineze (video)

Tianhe
Modulul central Tianhe / ilustrație CNSA

Tianhe, primul modul al noii Stații Spațiale Chineze (CSS), a fost lansat cu succes pe orbita joasă a Pământului. Dacă toate testele vor decurge normal, urmează lansarea unei capsule de aprovizionare și ulterior a unui echipaj cu trei astronauți. Spre deosebire de stațiile spațiale lansate anterior de China, CSS este concepută să fie găzduiască astronauți pe termen lung, la fel ca Stația Spațială Internațională.

Modulul central Tianhe (天和核心舱) este capabil să funcționeze ca o mini-stație spațială, asigurând supraviețuirea a trei astronauți.

La acesta, China intenționează să adauge mai multe module care să permită extinderea capacității stației și derularea de experimente științifice.

În data de 29 aprilie 2021, la ora 03:23 UTC (11:23 ora locală, 06:23 ora României), racheta Long March-5B Y2 a lansat modulul Tianhe de la Centrul de lansare Wenchang, provincia Hainan, din sudul Chinei.

După aproximativ o oră și 15 minute de la lansare, modulul Tianhe a ajuns pe orbita dorită și și-a extins panourile solare, misiunea fiind declarată un „succes deplin”. Administrația Națională Spațială a Chinei (CNSA) a pregătit deja pentru lansare capsula de aprovizionare Tianzhou-2 și capsula Shenzhou-12, care ar urma să transporte primii astronauți la stația spațială.

Prin intermediul Organizației Națiunilor Unite (ONU), China oferă acces și altor țări la CSS (中国空间站) în vederea derulării de experimente științifice și observații de pe orbita joasă a Pământului. Încă din 2017, astronauți ai Agenției Spațiale Europene (ESA) au luat parte la exerciții comune cu astronauți chinezi, deci nu ar fi exclus ca un astronaut european să ajungă la bordul CSS.

Și nu uitați, ESA încă angajează astronauți, inclusiv din România – „Vrei să devii astronaut? ESA angajează!