Zhurong a amartizat (video)

Tianwen-1
Tianwen-1 a ajuns pe Marte / ilustrație CNSA

Zhurong, vehiculul de explorare al misiunii chineze Tianwen-1, a reușit să ajungă cu bine pe suprafața planetei Marte. China devine astfel a treia țară care a amartizat cu succes, după URSS și SUA. Micul „rover” Zhurong este proiectat să reziste 90 de zile, dar probabil va explora Planeta Roșie pentru mult mai mult timp.

Misiunea Tianwen-1 a fost lansată în data de 23 iulie 2020, la ora 04:41 UTC, de la Centrul de Lansări Spațiale Wenchang, provincia Hainan, China. În data de 10 februarie 2021, la ora 11:52 UTC, Tianwen-1 a reușit să intre pe o orbită eliptică în jurul lui Marte, iar ulterior s-a plasat într-o orbită polară.

În data de 14 mai 2021, la ora 23:18 UTC (15 mai, ora 02:18 la București și ora 07:18 la centrul de control din Beijing), platforma de amartizare Tianwen-1 și vehiculul de explorare Zhurong au ajuns cu bine pe Marte, în regiunea Utopia Planitia.

Zhurong are o înălțime de 1,85m și o greutate de 240kg, mult mai ușor decât ultimul robot plasat de NASA pe Marte – Perseverance (~1000kg). Chiar și așa, Zhurong are la bord șase instrumente științifice, printre care un magnetometru și un georadar. Administrația Națională Spațială a Chinei (CNSA) se așteaptă să recepționeze de la Zhurong imagini ale solului, date despre temperatură, presiune și viteza vântului, toate urmând să contribuie la o mai bună înțelegere a condițiilor actuale de pe Marte.

Totodată, sonda spațială Tianwen-1 ar urma să furnizeze imagini inedite ale regiunilor polare ale planetei, fiind singura misiune aflată într-o orbită polară în jurul lui Marte.