Hope și Tianwen-1 au ajuns la destinație (video)

Tianwen-1
Planeta Marte văzută de Tianwen-1 / foto CNSA

Sonda Hope și misiunea Tianwen-1 au ajuns cu bine la destinație, intrând pe orbitele dorite în jurul planetei Marte. Hope este prima misiune științifică interplanetară a Emiratelor Arabe Unite, iar Tianwen-1 este prima misiune a Chinei de explorare a planetei Marte. Ambele reprezintă reușite remarcabile pentru cele două țări, dar explorarea științifică abia acum începe.

Denumită oficial Emirates Mars Mission (EMM – Misiunea Marțiană a Emiratelor), sonda spațială „Speranță” (Hope în engleză, الأمل în arabă, transliterat Al-Amal) a fost lansată în data de 19 iulie 2020, la ora 21:58:14 UTC, din Complexul de Lansare Yoshinobu, Centrul Spațial Tanegashima, Japonia. În data de 9 februarie 2021, sonda și-a pornit motoarele la ora 15:30 UTC pentru o manevră de frânare care a pus-o pe orbita lui Marte.

După o perioadă de testare de aproximativ 2 luni, Hope va intra pe orbita științifică în vederea studierii în detaliu a atmosferei planetei. Sonda este dotată cu trei instrumente științifice: Emirates Mars Infrared Spectrometer (EMIRS), Emirates Exploration Imager (EXI) și Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer (EMUS).

Misiunea chineză Tianwen-1 a fost lansată în data de 23 iulie 2020, la ora 04:41 UTC, de la Centrul de Lansări Spațiale Wenchang, provincia Hainan. În data de 10 februarie 2021, la ora 11:52 UTC, motoarele au fost pornite din nou pentru 15 minute, misiunea reușind să intre pe o orbită eliptică în jurul lui Marte.

Tianwen-1 va petrece 2-3 luni cercetând planeta pentru a identifica cel mai bun loc în care să amartizeze vehiculul de explorare (rover), operațiune prevăzută pentru intervalul mai-iunie 2021.