Telescopul spațial Hubble a înregistrat în premieră dezintegrarea unui asteroid în spațiu, P/2013 R3 rupându-se în până la 10 fragmente mai mici. Conform NASA, dezintegrarea cometelor la apropierea de Soare este un fenomen frecvent, dar niciodată nu a fost observat un eveniment similar în Centura de asteroizi.
Asteroidul P/2013 R3 a fost observat prima dată pe 15 septembrie 2013, astronomii remarcând că este un obiect cosmic neobișnuit, care merită studiat în continuare. În data de 1 octombrie, observațiile realizate cu ajutorul telescopului amplasat la observatorul W. M. Keck din Hawaii au relevat trei corpuri deplasându-se împreună într-un nor de praf apropiat ca dimensiune de diametrul Pământului.
Având o rezoluție mult mai mare, telescopul spațial Hubble a arătat că, în realitate, sunt 10 obiecte, fiecare având o coadă de praf asemănătoare unei comete. Cele mai mari patru fragmente de rocă aveau dimensiuni pe până la 365m în diametru.
Conform datelor culese de Hubble, fragmentele de asteroid se îndepărtau unul de celălalt cu o viteză aproximativă de 1,6 km/h. Cercetătorii susțin că asteroidul a început să se dezintegreze la începutul anului trecut, dar noi fragmente au continuat să se desprindă, așa cum se poate observa în imaginile obținute în perioada octombrie 2013 – ianuarie 2014.
Astronomii care au investigat dezintegrarea asteroidului P/2013 R3 susțin că este puțin probabil ca evenimentul să fi avut la bază ciocnirea cu un alt asteroid, caz în care s-ar fi produs instantaneu și violent. De asemenea, fragmentele unei astfel de ciocniri ar fi trebuit să se deplaseze cu viteză mult mai mare decât cea observată.
Cel mai plauzibil scenariu, în opinia cercetătorilor, este că asteroidul s-a dezintegrat în urma acțiunii luminii solare, care a determinat creșterea vitezei de rotație și slăbirea structurii asteroidului sub efectul forței centrifuge.
Se estimează că rămășitele asteroidului P/2013 R3, cântărind aproximativ 200000 tone, vor sfârși în Soare, dar o mică parte ar putea să ajungă și în atmosfera terestră ca meteoriți.
Sursă: NASA