Cele mai vechi unelte din piatră au fost descoperite în situl arheologic Lomekwi 3 din Kenya și au o vechime de cca. 3,3 milioane de ani. Conform descrierii publicate în revista Nature, uneltele de piatră sunt cu aproximativ 700000 ani mai vechi decât cele asociate „Omului îndemânatic”, dar nu este clar ce specie de hominin le-a creat și utilizat.
Mult timp s-a considerat că folosirea uneltelor este specifică omului, dar cercetări din ultimele decenii au revelat utilizarea de „unelte” de către unele primate moderne, cum ar fi cimpanzeii, orangutanii sau gorilele. În mod tradițional, apariția genului Homo, din care face parte și omul modern, a fost legată de utilizarea uneltelor din piatră în Paleoliticul inferior, perioadă cunoscută drept cultura Oldowan. Cele mai vechi unelte erau considerate cele descoperite alături de fosilele Homo habilis („Omul îndemânatic”) și au o vechime de aproximativ 2,6 milioane de ani.
În situl Lomekwi 3, situat în partea de vest a Lacului Turkana din Kenya, arheologii au descoperit pietre prelucrate folosite drept ciocan, nicovală și instrumente pentru realizarea muchiilor ascuțite utilizate la tăiat. Artefactele sunt mai primitive decât cele asociate culturii Oldowan, dar cercetătorii susțin că hominini care le-au creat aveau un control motric bun și capacitatea de a apuca cu forță.
Autorii cercetării propun numele de cultura Lomekwian pentru uneltele din Kenya. Straturile geologice în care au fost descoperite uneltele din piatră au o vechime cuprinsă între 3,31 și 3,21 milioane de ani, dar nu au fost identificate și fosile ale unor strămoși ai omului. Cercetătorii speră să găsească eventuale rămășite fosile ale speciei Kenyanthropus platyops,un hominin descoperit tot în Lomekwi.
La începutul acestui an, o altă cercetare susținea că Australopithecus africanus ar fi utilizat unelte în urmă cu aproximativ 3,2 milioane de ani. Alte studii, cum ar fi cele despre „Omul din Ledi-Geraru” și „Copilul lui Johnny”, sugerează o mai mare diversitate a oamenilor primitivi decât se estimase până acum, speciile timpurii ale genului Homo fiind foarte variate. În acest context, descoperirile din Lomekwi 3 par să confirme utilizarea uneltelor din piatră înainte de apariția genului Homo. Studiul „3.3-million-year-old stone tools from Lomekwi 3, West Turkana, Kenya” a fost publicat în revista Nature.
Surse: Stony Brook University, Nature