Changyuraptor yangi este unul dintre cei mai ciudați dinozauri descoperiți până acum, fiind descris recent de paleontologi chinezi și americani. Conform cercetătorilor, Changyuraptor yangi era un dinozaur carnivor ce a trăit acum aproximativ 125 milioane de ani în regiunea Chinei de azi, iar fosile arată că avea patru „aripi” și o coadă cu pene ce i-ar fi permis să planeze pentru a ataca prada.
Descrierea noii specii pentru știință se bazează pe un singur exemplar descoperit de fermieri chinezi în provincia Liaoning din Nord-Estul Chinei. Fosilele au fost ulterior cumpărate de către cercetătorii Universității Bohai (Jinzhou, China) și studiate în colaborare cu paleontologii Muzeului de Istorie Naturală din Comitatul Los Angeles (NHM). Descoperirea a fost detaliată în studiul „A new raptorial dinosaur with exceptionally long feathering provides insights into dromaeosaurid flight performance”, apărut în revista Nature din 15 iulie 2014.
Fosilele foarte bine conservate aparțin unui exemplar adult și au permis reconstituirea destul de exactă a înfățișării dinozaurului. Changyuraptor yangi este un microraptor, un mic dinozaur carnivor cu patru aripi, ce avea o lungime de aproximativ 1,3m și cântărea cca. 4kg. Cele patru membre erau acoperite cu pene, dinozaurul părând să aibă patru aripi. De asemenea, dinozaurul avea o coadă cu pene de cca. 30 cm, aproximativ 30% din lungimea corpului.
Cercetătorii susțin că, datorită acestor caracteristici, Changyuraptor yangi are cea mai lungă coadă cu pene întâlnită până acum la un dinozaur și este cel mai mare theropod cu pene lungi atașate membrelor inferioare, așa numitele „aripi din spate”. Dinozaurul trăia în pădurile din zonele cu climă temperată, vânând viețuitoare mai mici. Cercetătorii nu sunt convinși că Changyuraptor yangi putea zbura, dar cu siguranță putea plana și se folosea de coada lungă pentru a ateriza.
Descoperirea acestei specii oferă noi dovezi privind evoluția zborului la dinozauri, într-o eră când ar fi apărut și primele păsări. Changyuraptor yangi este cel mai mare microraptor descoperit până acum, cu aproximativ 60% mai mare decât precedentul deținător al recordului – Microraptor zhaoianus. Provincia Liaoning din China este recunoscută pentru fosilele de dinozauri cu pene, printre care și Sinosauropteryx prima, primul specimen de acest tip descoperit în 1996.
Surse: NHM, Nature, The Guardian