Grupul de bacterii Clostridia ar putea ajuta la dezvoltarea unor probiotice care să prevină și trateze alergiile, susține o echipă a Universității de Medicină din Chicago. Pentru moment, cercetătorii americani au demonstrat că anumite bacterii Clostridia ajută la diminuarea reacțiilor alergice la alune, în cazul cobailor.
Bacteriile din grupul Clostridia sunt întâlnite în mod natural în flora intestinală, dar unele dintre ele, cum ar fi Clostridium difficile, sunt toxice. Totuși, absența lor totală pare să favorizeze declanșarea alergiilor, iar reintroducerea reduce reacțiile alergice.
Pentru a demonstra acest mecanism, cercetătorii Universității Chicago au folosit cobai născuți și crescuți în medii sterile și cobai tratați cu antibiotice pentru a diminua flora intestinală. În momentul în care au fost expuse la alergeni din alune, ambele grupuri au avut reacții alergice, producând anticorpi la un nivel cu mult crescut față de cobaii care aveau o floră intestinală normală.
Răspunsul alergic la alune a putut fi inversat prin reintroducerea unui mix de bacterii Clostridia în sistemul digestiv. Cercetătorii au încercat și bacteriile din genul Bacteroides, dar nu au obținut rezultate similare, ceea ce a condus la concluzia că bacteriile Clostridia au un rol unic de protejare împotriva alergenilor.
Deși rezultatele cercetării, publicate în revista PNAS cu titlul „Commensal bacteria protect against food allergen sensitization”, sunt apreciate drept „foarte interesante” și „promițătoare”, sunt încă într-o fază incipientă. Pentru confirmarea rezultatelor, este necesară testarea altor alergeni alimentari și, desigur, verificarea eficienței în cazul organismului uman.
Chiar dacă dezvoltarea unor probiotice care să prevină și trateze alergiile ar putea să mai dureze, cercetarea pare să susțină ipoteza creșterii numărului de persoane alergice pe fondul „supra igienizării”, folosirii unor produse precum săpunul antibacterian sau excesului de antibiotice.
Surse: The University of Chicago Medicine, PNAS, BBC