În urmă cu aproximativ 99 milioane de ani, un dinozaur cu pene și-a pierdut o parte din coadă. Acum, cercetătorii au descoperit-o perfect păstrată în chihlimbar într-un bazar din Myanmar. Conform studiului publicat, penele par să fi aparținut unui pui de dinozaur theropod din clada Coelurosauria, dinozauri mai apropiați ca aspect de păsări, decât de alți dinozauri.
Bucata de chihlimbar, având o lungime de cca. 3,6 cm, a fost descoperită în 2015 de paleontologul Lida Xing (China University of Geosciences) în bazarul de chihlimbar din orașul Myitkyina, Myanmar (Birmania). Chihlimbarul fusese deja șlefuit pentru a fi transformat în bijuterii, iar cercetătorii nu au putut obține prea mute detalii despre proveniența sa. Probabil, chihlimbarul a fost extras dintr-una din minele situate în valea Hukawng din districtul Myitkyina.
Deși pene au mai fost descoperite în chihlimbar, specimenul denumit DIP-V-15103 este primul care pare să provină de la un dinozaur theropod ce nu aparține cladei Avialae. Dinozaurul ar aparține cladei Coelurosauria și grupului Maniraptora, ce include și păsările actuale. Ceea ce înseamnă că, deși avea pene și era o rudă îndepărtată a păsărilor, dinozaurul care și-a pierdut coada nu putea să zboare. În acest caz, penele aveau rolul de a izola termic și, probabil, de etalare în ritualurile de împerechere.
Studiată cu ajutorul computerului tomograf și razelor X, bucata de coadă prinsă în chihlimbar este formată din opt vertebre. Spre deosebire de unele șopârle, despre dinozauri nu se cunoaște să fi avut abilitatea de a își regenera coada. Prin urmare, paleontologii cred că puiul de dinozaur și-ar fi pierdut viața după acest eveniment, dar este posibil și ca decesul să fi survenit anterior prinderii unei părți a cozii în rășină.
Dinozaurul a trăit în urmă cu aproximativ 99 milioane de ani, în perioada de mijloc a Cretacicului în care apar și strămoșii păsărilor moderne. Descoperirea cozii de dinozaur cu pene în chihlimbar este considerată deosebit de importantă pentru înțelegerea modului în care dinozaurii și păsările au evoluat. Printre alte descoperiri remarcabile prinse în rășină se numără și Palaeoplethodon hispaniolae – prima salamandră descoperită în chihlimbar.
Sursă: Current Biology