Craniile alungite din Bavaria ar avea „rude” în România

cranii alungite Bavaria
Două cranii alungite din Bavaria și un craniu normal / foto Veeramah et al.

Craniile alungite din Bavaria ar avea ADN ce se apropie cel mai mult de cel al populațiilor actuale din România și Bulgaria, conform unui nou studiu publicat în PNAS. Cercetătorii germani susțin ipoteza unor căsătorii aranjate între lideri de triburi din Bavaria și femei cu status înalt din Europa de Sud-Est, ce ar fi contribuit la întărirea legăturilor dintre diversele populații din Antichitatea târzie. Totuși, detalii privind practica deformării artificiale a craniilor în Europa și ritualurile funerare pot sugera existența unor alte explicații pentru prezența craniilor alungite în Bavaria.

Deformarea intenţionată a craniilor era întâlnită în multiple culturi antice și este încă practicată în unele societăți tribale. De obicei, cercetătorii consideră craniile alungite ca aparținând unor persoane cu status înalt, posibil provenind din familii conducătoare. În Europa, practica a fost asociată în principal migrației hunilor, o populație nomadă eterogenă ce a venit din Asia la sfârșitul secolului IV. Totuși, conform autorilor noului studiu, cele mai vechi cranii deformate artificial din Europa au fost descoperite în necropola sarmată de la Pogorăști, județul Botoșani, și datează din secolul III d.H., anterior migrației hunilor.

Cranii alungite Pogorasti
Cranii alungite descoperite la Pogorăști, Botoșani

În studiul privind craniile alungite din Bavaria, cercetătorii au analizat ADN-ul recuperat de la 41 persoane înhumate în jurul anului 500 d.H. în partea de sud a Germanei de astăzi. Conform datelor publicate, cele 13 cranii alungite studiate aparțin unor femei care se apropie cel mai mult din punct de vedere genetic de populațiile actuale din Bulgaria și România. Este foarte probabil ca acestea să fi avut părul și ochii închiși la culoare, în timp ce bărbații și femeile cu craniu nemodificat păreau să aibă păr blond și ochi albaștri.

De asemenea, în Bavaria și în mai multe necropole din vestul Europei sunt întâlnite doar femei adulte cu craniul modificat intenționat, în timp ce deformarea craniană era practicată pentru ambele sexe în Europa de Est. Autorii cercetării consideră că toate aceste diferențe ar putea susține ipoteza unor căsătorii aranjate între femei cu status înalt din Europa de Est și șefi de triburi din Bavaria. Căsătoriile aranjate între familii conducătoare au fost folosite de-a lungul istoriei pentru a întări alianțe sau pune capăt unor conflicte. Totuși, cercetătorii au constatat că mormintele femeilor cu cranii alungite nu aveau un inventar arheologic remarcabil în comparație cu celelalte, ceea ce ar sugera că nu aveau un statut special.

Ce s-a întâmplat cu adevărat în Bavaria secolelor V-VI este greu de stabilit cu exactitate, dar noua cercetare completează datele privind amestecul de populații din Europa.Studiul „Population genomic analysis of elongated skulls reveals extensive female-biased immigration in Early Medieval Bavaria” a fost publicat în revista PNAS.
Sursă: PNAS