Epuizarea resurselor naturale – Uniunea Europeană dependentă de Rusia

energie eoliana
Energia eoliană, o soluție de viitor / imagine Martin Abegglen

Epuizarea resurselor naturale este un subiect intens dezbătut, iar un nou studiu publicat de Global Sustainability Institute susține că o serie de țări din Uniunea Europeană se vor confrunta cu un „deficit critic” de resurse naturale. Conform raportului, unele țări europene mai au resurse proprii de energie pentru mai puțin de un an și sunt dependente de importurile din țări precum Rusia, Norvegia sau Qatar.

Global Sustainability Institute, din cadrul Anglia Ruskin University, a utilizat datele colectate de către Banca Mondială și alte organizații internaționale pentru a estima resursele globale de petrol, cărbune și gaze naturale. Susținând că au utilizat cele mai recente date privind rezervele cunoscute și consumul curent, cercetătorii au ajuns la o serie de concluzii interesante.

Epuizarea resurselor naturale
Harta resurselor europene de petrol / imagine Global Sustainability Institute

Astfel, raportul susține că Franța mai are resurse proprii de petrol, gaz și cărbune pentru mai puțin de un an, Italia este într-o situație similară, iar Marea Britanie mai are rezerve proprii de petrol pentru 5,2 ani, cărbune pentru 4,5 ani și gaze naturale pentru trei ani.

La nivelul Uniunii Europene, unele țări din est au rezerve mult mai mari, Bulgaria având cărbune suficient pentru 73 de ani, iar Polonia pentru 34 de ani. În același timp, Germania are rezerve de cărbune care i-ar putea fi suficiente pentru 250 de ani, dar mai are gaze naturale pentru doar 2 ani și petrol pentru un an.

Epuizarea resurselor naturale carbune
Harta resurselor europene de cărbune / imagine Global Sustainability Institute

Conform hărților puse la dispoziție, ce prezintă situația la nivelul anului 2012, România ar mai avea resurse proprii de gaze naturale pentru până la 5 ani, cărbune pentru 5-10 ani și petrol pentru maxim 10 ani. Un studiu elaborat de către compania multinațională BP (British Petroleum) la sfârșitul anului 2013 estima că România mai are rezerve de petrol pentru 19 ani, gaze naturale pentru 9,3 ani și cărbune pentru 9 ani.

Pentru comparație, Rusia mai are rezerve de petrol estimate pentru 50 de ani, gaze naturale pentru peste 100 de ani și cărbune pentru 500 de ani, luând în calcul nivelul actual de consum.

Epuizarea resurselor gaze naturale
Harta resurselor europene de gaz natural / imagine Global Sustainability Institute

Chiar dacă datele pentru o anumită țară nu reprezintă neapărat o situație critică în contextul economiei globale și a spațiului comun european, autorii studiului susțin că au dorit să evidențieze vulnerabilitatea mai multor țări din Uniunea Europeană în contextul epuizării resurselor naturale proprii și creșterii globale a prețurilor la energie.

Totodată, având în vedere creșterea dependenței Uniunii Europene față de țări precum Rusia, care furnizează aproape o treime din necesarul de energie, cercetătorii consideră că este necesară urgentarea adoptării unor soluții alternative, cum ar fi energia solară, eoliană sau energia valurilor și a mareelor.

Surse: Anglia Ruskin University, BBC, BusinessGreen, BP