Exoplaneta WASP-33b (HD 15082b) are stratosferă

WASP-33b
Exoplaneta WASP-33b și steaua HD 15082 / ilustrație NASA/Goddard

Exoplaneta WASP-33b, cunoscută și sub denumirea HD 15082b, pare să aibă stratosferă. Cu ajutorul telescopului spațial Hubble, a fost identificată o zonă din atmosfera planetei care absoarbe radiațiile ultraviolete și lumina vizibilă. Chiar și în aceste condiții, WASP-33b rămâne mult prea fierbinte, dar descoperirea stratosferei la o exoplanetă contribuie la perfecționarea metodelor de căutare a posibilele semne de viață în afara Sistemului Solar.

Exoplaneta WASP-33b a fost descoperită în anul 2010 pe orbita stelei HD 15082, aflată la aproximativ 378 ani lumină în direcția constelației Andromeda. Planeta este un „Jupiter fierbinte”, un gigant gazos cu o masă de 4,5 ori mai mare decât Jupiter și o temperatură de aproximativ 5500 grade Celsius.

În cazul Pământului, stratosfera stă deasupra troposferei, zona atmosferei care se întinde la la sol și până la limita superioară a norilor. În troposferă, temperatura este mai mare la nivelul solului și scade pe măsură ce altitudinea crește. În stratosferă, situația este inversă: temperaturile cele mai mari fiind înregistrate la limita exterioară. Fenomenul este denumit inversiune termică și se datorează stratului de ozon din stratosferă care absoarbe o parte din radiațiile solare.

Alte planete din Sistemul Solar, cum ar fi Jupiter sau Saturn, prezintă un fenomen similar, dar nu au ozon în stratosferă, ci molecule de hidrocarburi. Exoplaneta WASP-33b este atât de aproape de steaua HD 15082 și atât de fierbinte, încât ozonul sau hidrocarburile nu ar putea supraviețui în straturile superioare ale atmosferei sale. Acest fapt i-a făcut pe cercetători să dezbată existența stratosferei pe exoplanete.

Folosind telescopul spațial Hubble, o echipă de astronomi a reușit să identifice inversiunea termică în atmosfera planetei WASP-33b. Conform datelor publicate, molecule de apă din stratosferă au o temperatură de cca. 3300 grade Celsius, în timp ce în zonele mai joase au o temperatură de aproximativ 1600 grade Celsius. De asemenea, cercetătorii susțin că atmosfera planetei conține dioxid de titan, unul dintre puținii compuși chimici care pot absorbi radiațiile ultraviolete și lumina vizibilă, rămânând în stare gazoasă la temperaturi înalte.

Chiar dacă WASP-33b nu este o planetă potențial locuibilă, metodele folosite de oamenii de știință pentru a îi studia atmosfera ajută la perfecționarea tehnicilor de detecție a semnelor de viață în afara Sistemului Solar. Studiul „Spectroscopic Evidence for a Temperature Inversion in the Dayside Atmosphere of the Hot Jupiter WASP-33b” va fi publicat în Astrophysical Journal.


Surse: NASA, The Astrophysical Journal