Hierakonpolis Kom el Ahmar – cimitirul elitelor înaintea faraonilor

Kom al-Ahmar
Obiectele descoperite în Kom al-Ahmar / credit © The Hierakonpolis Expedition/Xavier Droux

Hierakonpolis este considerat unul dintre cele mai importante situri arheologice ale perioadei predinastice, iar o expediție comună britanico-egiptenă a descoperit recent un mormânt datat între 3700 – 3600 î.Hr. Alături de rămășițele umane, arheologii au recuperat o mică comoară compusă din 54 de artefacte, printre care și o statuetă realizată din os. Semnalată inițial la începutul lunii mai 2014, descoperirea a fost detaliată acum de către reprezentații expediției Hierakonpolis.

Denumit „mormântul 72”, situl se află în perimetrul necropolei Kom el Ahmar din orașul antic Nekhen sau Hierakonpolis, „Orașul Șoimului” conform denumirii grecești. În prezent, așezarea se află în apropierea orașului Edfu, la cca. 500 km sud de Cairo. Necropola Kom el Ahmar a fost descoperită în 2005 și este formată dintr-un „cimitir al elitelor” (HK6) și un „cimitir al lucrătorilor” (HK43), ambele fiind datate în perioada predinastică (înainte de 3100 î.Hr.) spre începutul primei dinastii de faraoni.

Echipa de arheologi, coordonată de către Dr. Renee Friedman (British Museum), a descoperit în 2013 un perete de lemn în lungime de 9m, iar în campania din 2014 a identificat „mormântul 72”. Acesta are o lungime de 3,2m, o lățime de 2m și a fost parțial deteriorat de un incendiu. Arheologii au putut recupera doar fragmente din scheletul unei persoane cu o vârstă estimată între 17 și 20 de ani (câteva degete și o parte a pelvisului) .

Dr. Friedman consideră că mormântul a fost profanat la scurt timp după înhumare, iar structura de lemn și corpul au fost incendiate intenționat. În pofida distrugerilor provocate de foc, arheologii consideră că majoritatea artefactelor au fost descoperite în locația inițială și formează un „ansamblu unic” de materiale din perioada predinastică.

Cel mai importat obiect descoperit este o statuetă de 32cm, considerată a fi realizată dintr-un incisiv de hipopotam și înfățișând un bărbat cu barbă. Suprafața ca de fildeș a statuetei a fost deteriorată de termite, dar se pot observa încă trăsăturile feței: nasul acvilin, urechile mari și barba scurtă. Descrierea corespunde cu cea a unei măști ceramice descoperite tot în „cimitirul elitelor”, dar arheologii nu au putut stabili dacă reprezintă o zeitate sau un conducător ce a domnit înaintea faraonilor.

Alte artefacte în stare de conservare destul de bună sunt nouă piepteni din os de hipopotam, unul având sculptată o reprezentare a unui animal cu picioare lungi și bot alungit, iar altul un hipopotam. De asemenea, au fost descoperite mai multe unelte de piatră, toate conducând la datarea mormântului între 3700 – 3600 î.Hr. Expediția arheologică Hierakonpolis se va întoarce în zonă în iarna următoare pentru a continua cercetările.

Surse: Hierakonpolis Online, National Geographic updated