Telescopul Spațial Hubble a fost lansat pe orbită în data de 24 aprilie 1990 și a schimbat complet imaginea noastră asupra Universului. După 25 de ani, Hubble continuă să ofere noi date și imagini care ne ajută să înțelegem mai bine cosmosul și să îi descoperim misterele. Istoria sa este un bun exemplu de cooperare internațională în domeniul științei, mai ales după un start dezamăgitor.
Odată ajuns pe orbită, Hubble nu a putut furniza imaginile așteptate din cauza unei erori de fabricație la oglinda principală. Într-o misiune inedită, echipajul navetei Endeavour a reușit să repare telescopul în 1993, iar minunile cosmosului au început să fie retransmise pe Pământ. De-a lungul timpului, Telescopul Spațial Hubble a contribuit la multe descoperiri și a captivat imaginația publicului cu imagini spectaculoase. Pentru a sărbători 25 de ani în spațiu, NASA și ESA au publicat o nouă imagine a roiului Westerlund 2, un adevărat foc de artificii format din aproximativ 3000 de stele.
Din multele imagini captate de Hubble, următoarele pot fi considerate printre cele mai frumoase și interesante.
În iulie 1994, Hubble a surprins un eveniment rar: dezintegrarea cometei Shoemaker-Levy 9 și „bombardamentul” planetei Jupiter cu 21 din fragmentele sale. În imagine se pot observa urmele coliziunii, petele închise de pe suprafața planetei, unele de două ori mai mari decât Pământul.
Hubble Deep Field este una dintre cele mai emblematice imagini produse de telescop, contribuind fundamental la înțelegerea evoluției Universului. Prima imagine Deep Field a fost realizată în 1995, când astronomii au propus observarea unei porțiuni de cer ce părea goală. Însă, imaginea captată de Hubble a dezvăluit o mulțime de galaxii și ne-a permis să privim către începuturile Universului. Numeroase observații au fost realizate ulterior, iar Hubble Ultra Deep Field 2014 este considerată „cea mai colorată” imagine a universului de până acum.
Diferența dintre imaginile realizate de Hubble și telescoapele terestre poate fi observată în clipul următor. O novă roșie luminoasă, denumită PSN J14021678+5426205, a fost descoperită în galaxia Messier 101 (Pinwheel Galaxy – Galaxia Morișcă) cu ajutorul datelor culese la Observatorul Astronomic Bârlad.
Imaginile obținute de telescopul spațial Hubble în 1995, 2009 și 2014 arată că Marea Pată Roșie de pe Jupiter se micșorează. În trecut, furtuna era de trei ori mai mare decât Terra, acum este doar de dimensiunea Pământului.
În cadrul studiului Frontier Fields, a fost obținută o imagine a aglomerării de galaxii Abell 2744, cunoscută sub numele Aglomerarea Pandora, ce prezintă mii de galaxii așa cum apăreau la aproximativ 1 miliard de ani după Big Bang.
Întorcându-ne în Sistemul Solar, observațiile realizate cu ajutorul Hubble au condus cercetătorii la concluzia existenței unui ocean subteran imens pe Ganymede, cel mai mare satelit al planetei Jupiter.
În ianuarie 2015, Hubble a surprins un alt eveniment rar, tranzitul sateliților Europa, Callisto și Io prin fața planetei Jupiter.
În perioada octombrie 2013 – ianuarie 2014, Hubble a surprins pentru prima dată un asteroid în timp ce se dezintegra în spațiu – Asteroidul P/2013 R3.
Nebuloasa Cap de Cal (Barnard 33) este o altă imagine emblematică pentru Hubble, această versiune fiind realizată în infra-roșu.
Acestea sunt doar câteva din imaginile și observațiile realizate de Hubble, NASA și ESA realizând o pagină specială dedicată sărbătoririi celor 25 de ani în spațiu hubble25th.org. De asemenea, un top 100 al imaginilor realizate de Hubble poate fi vizionat în cadrul colecției Hubble Top Shots, următoarele fiind doar câteva exemple
Inelele lui Saturn observate în ultraviolet
Resturile supernovei Cassiopeia A (Cas A)
Nebuloasa Crabului