Multivitaminele și suplimentele minerale sunt o risipă de bani, susține editorialul „Enough is Enough: Stop Wasting Money on Vitamin and Mineral Supplements” publicat în săptămânalul Annals of Internal Medicine, editat de Colegiul American al Medicilor. Afirmația se bazează pe rezultatele a două studii recente și pe reanalizarea ultimelor 27 de teste clinice realizate de US Preventive Services Task Force, un organism independent care evaluează eficiența tratamentelor.
Cercetătorii susțin că majoritatea suplimentelor alimentare de tipul multivitaminelor sunt ineficiente în scăderea riscului de îmbolnăvire și ar putea chiar să aibă efecte adverse.
În primul studiu, cercetătorii de la Physicians Health Study II au testat pe un eșantion de 6000 de medici efectele unui produs de tip multivitamine, comparat cu un placebo. Administrarea timp de 12 ani a suplimentului de multivitamine nu a dovedit o îmbunătățire a funcțiilor cognitive, rezultatele obținute de grupul de control și cel experimental fiind similare.
Al doilea studiu, derulat de Institutul Național de Sănătate din SUA, și-a propus să evalueze impactul administrării de multivitamine și suplimente minerale în perioada de recuperare după un infarct miocardic. Studiind evoluția a 1708 pacienți timp de 5 ani, studiul a relevat că nu sunt diferențe semnificative între cei cărora li s-au administrat multivitanime și cei care au primit un placebo.
A treia cercetare a reevaluat datele Preventive Services Task Force privind impactul vitaminelor și suplimentelor minerale în prevenția bolilor cardiovasculare și a cancerului la un număr de 450000 pacienți. Rezultatele arată că nu există un beneficiu real al majorității suplimentelor examinate. Totuși, nu s-a putut stabili cu exactitate eficiența sau ineficiența administrării vitaminei D, fiind necesare studii aprofundate.
Articolul care analizează noile descoperiri a stârnit controverse în SUA, unde industria multivitaminelor și suplimentelor minerale este estimată la 12 miliarde de dolari anual. Unii cercetători au atras atenția că primul studiu a fost realizat pe medici, categorie care își urmărește constant starea de sănătate.
Reprezentații Natural Products Association, cea mai mare asociație reprezentând producătorii de suplimente naturale și vitamine, au declarat pentru CNN că multivitaminele se adresează persoanelor cu deficiențe nutriționale, nu înlocuiesc o dietă echilibrată și nu sunt o soluție universală.
Surse: Annals of Internal Medicine, CNN, Forbes