O echipă internațională de astronomi a observat norul molecular Barnard 5 și a surprins o stea în formare, alături de alte trei potențiale stele. Conform estimărilor cercetătorilor, în următorii 40000 ani, Barnard 5 ar putea da naștere unui sistem stelar cu trei stele. Descoperirea este considerată importantă pentru înțelegerea modului de formare a sistemelor stelare, fiind prima observație a stadiilor incipiente ale unui sistem stelar multiplu.
Barnard 5 (B5) este un nor molecular, o pepinieră stelară în care regiuni dense de gaz dau naștere stelelor, aflat la aproximativ 800 ani lumină de Pământ, în direcția constelației Perseus (Perseu). Folosind datele culese de observatorul radio VLA (Very Large Array) și radio-telescopul GBT (Green Bank Telescope), o echipă de astronomi a identificat o protostea, o stea la începutul procesului de formare, și trei regiuni dense de gaz care ar putea da naștere la alte trei stele.
Conform estimărilor cercetătorilor, în decurs de 40000 ani, în zona norului molecular Barnard 5 vor fi patru stele, din care trei vor forma un sistem stelar stabil. Acesta ar putea fi similar unui sistem binar orbitat de o a treia stea mai îndepărtată, în timp ce a patra stea s-ar distanța treptat.Stelele care se formează în B5 ar trebui să aibă o masă cuprinsă între o zecime și mai mult de o treime din masa Soarelui. Distanța dintre componentele sistemului stelar ar trebui să fie de la 3000 până la 11000 de ori distanța de la Pământ la Soare.
Jaime Pineda, coordonatorul studiului și cercetător în cadrul Institutului pentru Astronomie ETH Zurich, susține că aproape jumătate din toate stelele se găsesc în sisteme multiple, dar a fost dificil de identificat un astfel de sistem în fazele incipiente. În continuare, cercetătorii doresc să găsească și alte sisteme similare pentru a le compara caracteristicile. Studiul „The formation of a quadruple star system with wide separation” a fost publicat în revista Nature din 11 februarie 2015.
Surse: NRAO, University of Massachusetts Amherst, ETH Zurich, Nature