Ornithomimus – un dinozaur cu penaj de struț

Ornithomimus
Ornithomimus, un „struț” din Cretacicul târziu / ilustrație Julius Csotony

Paleontologii canadieni au descoperit un nou specimen de dinozaur din genul Ornithomimus, iar penele fosilizate sugerează că se asemăna destul de mult cu struții din prezent. La fel ca aceștia, dinozaurul și-ar fi etalat penajul în timpul ritualurilor de împerechere și ar fi utilizat porțiunile neacoperite de pene pentru a își regla temperatura.

Ornithomimus se poate traduce aproximativ drept „imitatorul păsărilor” și este un gen de dinozauri theropozi considerați a fi neînrudiți direct cu păsările, dar cu un aspect similar. Încă de la descrierea primei specii Ornithomimus velox în 1890, paleontologii au observat similitudinea cu un struț (Struthio camelus) sau un emu (Dromaius novaehollandiae). Un secol mai târziu, începând din 1995, au fost descoperite fosile care indicau prezența penelor la dinozaurii Ornithomimus edmontonicus.

Acum, paleontologii au descoperit un nou specimen în formațiunea geologică „Parcul Dinozaurilor” (Dinosaur Park Formation) din partea de sud a provinciei Alberta, în vestul Canadei. Fosilele păstrează atât fragmente de schelet, cât și urme ale penajului și țesuturilor moi. Dinozaurul face parte din genul Ornithomimus și a trăit în urmă cu aproximativ 75 milioane de ani.

Penajul păstrat este aproape identic cu cel al unui struț, paleontologii studiind cu ajutorul microscopului electronic structura tridimensională din cheratină. Pielea fosilizată arată că dinozaurul nu avea pene de la jumătatea femurului în jos. Cum struții actuali se folosesc de aceste porțiuni neacoperite de pene pentru a își regla temperatura corpului, cercetători susțin că și Ornithomimus ar fi putut proceda la fel. Descrierea specimenului și concluziile au fost publicate în revista Cretaceous Research sub titlul „A densely feathered ornithomimid (Dinosauria: Theropoda) from the Upper Cretaceous Dinosaur Park Formation, Alberta, Canada”.
Surse: Cretaceous Research, Science, University of Alberta