Misiunea NASA OSIRIS-REx a reușit să ajungă în apropierea asteroidului Bennu în data de 3 decembrie 2018 și a transmis primele imagini. Sonda va începe o serie de măsurători și observații ce vor permite caracterizarea asteroidului și selectarea locului din care să fie prelevate probe de sol. Dacă operațiunile vor decurge conform programului stabilit, OSIRIS-REx ar putea să devină prima misiune NASA care aduce pe Pământ fragmente dintr-un asteroid.
OSIRIS-REx este acronimul pentru titlu Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer, o misiune ce își propune să studieze originea asteroidului, caracteristicile sale chimice, potențiale resurse minerale, orbita și să obțină o probă de sol pentru a fi studiată pe Pământ. 101955 Bennu, conform denumirii oficiale, este un asteroid din grupul Apollo cu o orbită apropiată de cea a Pământului (NEO – Near Earth Object) și un diametru aproximativ de 492 metri.
Sonda spațială OSIRIS-REx a fost lansată în data de 8 Septembrie 2016, la ora 23:05 UTC (9 septembrie, 02:05 ora României), de o rachetă Atlas V din complexul spațial SLC-41 Cape Canaveral, Florida.
În data de 3 decembrie 2018, OSIRIS-REx a ajuns la o distanță de 19 km de asteroidul Bennu. De aici, va începe un studiu preliminar al asteroidului, iar apoi se va apropia de mai multe ori la distanțe mergând până la 7 km.
În data de 31 decembrie 2018, sonda va intra pe orbita asteroidului, la o distanță de aproximativ 1,25 km. În februarie 2019, NASA va începe operațiunile de cartografiere în detaliu pentru stabilirea celui mai bun loc din care să fie colectată o probă de sol. Această operațiune ar trebui să aibă loc în luna iulie 2020, urmată de pornirea către Pământ în martie 2021. Dacă programul va fi respectat, capsula misiunii ar trebui să ajungă în deșertul Utah în data de 24 septembrie 2023.
Sursă: NASA
updated