Planeta minoră 2014 MU69 Ultima Thule în primele imagini (video)

Ultima Thule
Planeta minoră 2014 MU69 Ultima Thule / imagine NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Planeta minoră 2014 MU69, denumită temporar Ultima Thule, a fost vizitată de sonda spațială NASA New Horizons în data de 1 ianuarie 2019. Pentru prima dată, imagini detaliate ale unui obiect transneptunian din Centura Kuiper încep încet să sosească pe Pământ. În perioada următoare, cercetătorii vor descărca imaginile surprinse de sonda spațială și vor încerca să explice caracteristicile obiectului.

Sonda spațială NASA New Horizons a fost lansată pe 19 ianuarie 2006 și a intrat în istorie drept prima misiune care a studiat planeta pitică Pluto în 2015.

Ulterior, sonda spațială a fost redirecționată pentru a intercepta obiectul 2014 MU69 din Centura Kuiper. În urma unei consultări publice, planeta minoră a fost denumită pentru moment Ultima Thule, nume ce s-ar traduce drept „dincolo de lumea cunoscută”. În data de 1 ianuarie 2019, la ora 05:33 UTC (07:33 ora României), New Horizons a trecut la o distanță de 3500 km de Ultima Thule, obiectul aflându-se la aproximativ 6,5 miliarde km distanță față de Soare. Pentru comparație, Pământul se află la aproximativ 150 milioane km față de Soare.

Primele imagini arată un obiect cu o formă ce amintește de cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko, studiată de misiunea europeană Rosetta. Din cauza distanței și vitezei sondei, NASA va continua să primească imaginile și datele obținute de New Horizons în următorii doi ani. Cercetătorii speră să înțeleagă mai bine obiectele transneptuniene din Centura Kuiper, inclusiv pe cele care ar putea fi afectate de o posibilă „Planeta Nouă” a Sistemului Solar.