Chang’e-4 a aselenizat în craterul Von Karman (video)

Von-Karman
Prima imagine de pe Lună transmisă de Chang’e-4 / foto CNSA

Misiunea chineză Chang’e-4 a aselenizat în craterul Von Karman în data de 3 ianuarie 2019, devenind prima misiune robotică din istorie care ajunge pe fața „nevăzută” a Lunii. Sonda a trimis deja primele imagini, iar roverul Chang’e-4 se pregătește să exploreze relieful lunar și să cerceteze solul.

Misiunea Chang’e-4, sondă și robot de explorare (rover), a fost lansată în data de 7 decembrie 2018, la ora 18:23 UTC (8 decembrie, la 02:23 ora locală), de o rachetă Long March-3B din centrul de lansare Xichang, situat în provincia Sichuan, din partea de Sud-Vest a Chinei.

Prezentarea sondei și roverului Chang’e-4

În data de 12 decembrie 2018, sonda a intrat pe orbita Lunii, iar în data de 30 decembrie 2018 orbita a fost ajutată pentru aselenizare. În data de 3 ianuarie 2019, la ora 02:26 UTC (04:26 ora României), sonda a aselenizat în craterul Von Karman, situat în bazinul Aitken din regiunea Polului Sud, pe partea îndepărtată a Lunii.

Misiunea are opt instrumente științifice, două realizate în cooperare cu Germania și Suedia. Pe lângă investigarea reliefului și caracteristicilor solului, Chang’e-4 speră să realizeze observații de radio-astronomie la adăpost de interferențele Pământului. Comunicarea cu Chang’e-4 și transmiterea datelor este asigurată cu ajutorul unui satelit denumit Queqiao, aflat pe o orbită în jurul celui de-al doilea punct Lagrange (L2) al sistemului Pământ – Lună.