Pezoporus occidentalis – papagalul nocturn redescoperit (video)

Night Parrot
Pezoporus occidentalis – papagalul nocturn / foto Rachel Barr

Pezoporus occidentalis este cunoscut drept papagalul nocturn sau papagalul de noapte și a fost considerat dispărut timp de aproape 100 de ani. Acum, ornitologii australieni au reușit să captureze un exemplar pe care l-au studiat și apoi eliberat în mediul natural. Misterioasa pasăre a reușit să îi surprindă pe cercetători, care încearcă să obțină fondurile necesare pentru crearea unei arii protejate în jurul zonei în care a fost făcută descoperirea.

Pezoporus occidentalis este una dintre cele trei specii de „papagal terestru”, alături de Pezoporus wallicus și Pezoporus flaviventris, papagali australieni ce își petrec majoritatea timpului pe pământ și zboară doar în cazuri rare. Descoperit în 1845 și descris în 1861, papagalul nocturn a fost vânat de mamiferele non-native, precum vulpile sau pisicile, fapt ce a condus la declinul drastic al speciei.

Până acum, ultima oară când a fost capturat un papagal nocturn viu a fost în 1912. De atunci, au mai fost descoperite exemplare decedate, iar în 2013 fotograful John Young a reușit să filmeze o pasăre vie pentru câteva secunde. În aprilie 2015, Dr. Steve Murphy a reușit să captureze un papagal nocturn pe care l-a dotat cu un dispozitiv de urmărire și apoi l-a eliberat, așa cum se poate vedea în clipul următor.

Datele colectate au arătat că papagalul parcurge aproximativ 8km în fiecare noapte pentru a căuta hrană, dar se întoarce mereu în aceeași zonă în care își are cuibul. Deși au fost amplasate mai multe camere pentru a identifica și alte exemplare, cercetările nu au avut succes. Pe baza datelor culese cu ajutorul unor microfoane amplasate în zonă, se estimează că ar putea exista între 30 și 100 de papagali din specia Pezoporus occidentalis.

Acum, prin intermediul organizației Bush Heritage Australia, cercetătorii încearcă să colecteze fondurile necesare pentru cumpărarea a cca. 56000 ha de teren în partea de vest a statului Queensland în vederea înființării unei zone protejate pentru papagalul nocturn. Ulterior, vor fi plasate capcane pentru combaterea pisicilor și altor specii prădătoare invazive.
Sursă: Bush Heritage Australia