Cu ajutorul telescopului spațial Hubble, o echipă de cercetători a reușit să obțină imaginea celor mai vechi galaxii surprinse până acum. Aceste prime galaxii sunt cele mai mici, cele mai puțin strălucitoare și cele mai numeroase din Universul cunoscut până acum.
Echipa de cercetători, condusă de astronomii University of California, Riverside, a obținut imaginile prin expuneri de lungă durată în spectrul ultraviolet. Cele 58 de galaxii au fost surprinse așa cum arătau acum mai bine de 10 miliarde de ani, la apogeul formării stelelor. Conform cercetătorilor, noile galaxii descoperite sunt de 100 de ori mai numeroase decât cele mai masive. Totodată, sunt de aproximativ 100 de ori mai puțin strălucitoare decât galaxiile descoperite până acum în explorarea începuturilor Universului.
În fapt, galaxiile nu ar fi putut fi observate de Hubble în mod normal, dar astronomii au folosit gravitația aglomerării de galaxii Abell 1689 ca o lentilă suplimentară a telescopului. Aglomerarea Abell 1689 este atât de masivă, încât amplifică lumina galaxiilor îndepărtate din spatele său printr-un efect denumit „lentilă gravitațională”. Studiul s-a întins pe o perioadă de 3 ani și a fost denumit „Frontier Fields”.
Brian Siana, conducătorul studiului, susține că galaxiile care emană multă lumină sunt doar vârful aisbergului. Oamenii de știință speculează că majoritatea stelelor care au luat ființă la începuturile Universului se află în galaxii pe care nu le putea vedea în mod obișnuit. Echipa susține că a reușit să facă recensământul galaxiilor din perioada când Universul avea aproximativ 3,4 miliarde de ani.
Rezultatele de până acum ale cercetării au fost comunicate la întâlnirea American Astronomical Society din 7 ianuarie și vor fi publicate în numărul din această lună The Astrophysical Journal.
În cadrul aceluiași studiu, Frontier Fields, a fost obținută și o imagine a aglomerării de galaxii Abell 2744, cunoscută și sub numele Aglomerarea Pandora. Imaginea, obținută printr-o expunere care a durat 50 de ore, prezintă mii de galaxii, unele aflate la mai mult de 12 miliarde a ani distanță. Cercetătorii consideră că imaginea surprinde o parte a Universului la aproximativ 1 miliard de ani de la Big Bang.
Surse: UCR Today, ESA/Hubble