Rukwatitan bisepultus, un titanozaur african mai mic

Rukwatitan
Rukwatitan bisepultus / ilustrație Mark Witton

Rukwatitan bisepultus nu este printre cei mai mari titanozauri, dar este printre puținii care au fost descoperiți în Africa. În comparație cu America de Sud, unde s-au descoperit peste 30 de titanozauri, pe continentul african au fost identificate până acum doar patru specii. Noul dinozaur a fost descris în Journal of Vertebrate Paleontology de către paleontologii Universității Ohio și este considerat deosebit de important pentru completarea datelor despre evoluția speciilor la sud de Sahara.

Fosilele care au dus la descrierea Rukwatitan bisepultus au fost identificate în bazinul Rukwa din sud-vestul Tanzaniei, parte din Marele Rift African. În două campanii, desfășurate în 2007 și 2008 cu sprijinul unor mineri, cercetătorii au recuperat resturi de vertebre, membre, coaste și pelvis. Fosilele au fost analizate atât în mod tradițional, cât și prin scanare 3D, fapt ce a permis reconstituirea computerizată a dinozaurului.

Rukwatitan size
Fosilele recuperate și dimensiunile estimate pentru Rukwatitan bisepultus

Conform cercetătorilor, Rukwatitan bisepultus a fost un dinozaur sauropod titanozaurian care a trăit în urmă cu aproximativ 100 milioane de ani, la mijlocul Cretacicului. Ca și alți titanozauri, Rukwatitan bisepultus era erbivor și se remarca prin gâtul lung care îl ajuta să ajungă la coroana arborilor. Fosilele arată că exemplarul descoperit avea membre anterioare de cca. 2m, o lungime totală de aproximativ 9-10m și o greutate cuprinsă între 10 și 15 tone, mult mai puțin decât Dreadnoughtus schrani – un titanozaur de 60 tone.

Deși oasele Rukwatitan bisepultus sunt similare cu cele ale speciei Malawisaurus dixeyi, un titanozaur descoperit în Malawi, cei doi dinozauri se diferențiază unul de celălalt prin formă și mărime, precum și în comparație cu dinozaurii descoperiți în nordul Africii. Conform autorilor studiului, este posibil ca anumite caracteristici ale mediului, cum ar fi zonele deșertice sau montane, să fi limitat deplasarea acestor animale, fapt ce a încurajat diferențierea regională a speciilor.

Sursă: Ohio University